V Sloveniji 53 na novo okuženih, Avstrija 403 in na Hrvaškem 369

Ljubljana, 3. september  – Včeraj smo v Sloveniji, 2. september, ob 1653 testiranjih, potrdili kar triinpetdeset (53) okuženih oseb z novim koronavirusom, kar je čerto največje število okuženih od začetka pandemije. Hospitaliziranih je 26 oseb, štirje bolniki potrebujejo intenzivno nege, noben bolnik s covidom-19 ni umrl, skupno doslej 134. Skupno je bilo opravljenih 161.847 testov. Po zadnji oceni NIJZ-ja je v Sloveniji 468 primerov aktivne okužbe.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 2. 9. 2020 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 1653/163.500
– Št. pozitivnih: 53
– Št. hospitaliziranih: 26
– Št. oseb na intenzivni negi: 4
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 0
– Število umrlih:0/134

  • Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) 

No, pa se je začelo! Zdaj bomo skrbeli vsak dan o tem, da bomo v ospredje postavljali okuženi, od katerih je veliko tisti, ki okužbo vnesejo v državo in veliko takšnih, ki okužbo raznašajo ker ne povedo s kom so se družili. Ljudje, ki so zboleli ali so že bolani za druge bolezni pa morajo mirno in prijazno čakati, kdaj se bodo lotili njihovega zdravljenja.

Pri južnih in severnih sosedih

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili rekordnih 369 na novo okuženih aktivno okuženih pa imajo 2634.  269 pacientov na se zdravi, od toga jih 15 potrebuje intenzivno nego. 

Do danes je na Hrvaškem umrlo 194 ljudi, včeraj tri osebe. Na Hrvaškem naj bi v zadnjih 24 urah opravili 4492 testov, doslej skupaj 179 838.

Hrvaška ostaja v samem evropskem vrhu po številu okužb na prebivalca, je pa res, da so v zadnjih tednih močno okrepili testiranja. Upati je, da Slovenija ne bo dovolila odprtja svoje meje po županijah, kot to pričakuje od Janše Plenković, saj je že to, da lahko slovenski državljani, lastniki nepremičnin, plovil in zakupljenih prostorov v hrvaških kampih neomejeno krat »servisirajo« po 48 ur svojo lastnino, se razume z družinskimi člani presedena brez primera.

Avstrija: Število novih okužb s koronavirusom v Avstriji je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih 403 oseb. Trenutno okuženih imajo skupaj 3466 oseb. Skupno okuženih imajo v Avstriji 28.241 oseb od tega se jih nahaja na zdravljenju 132 oseb na intenzivnem zdravljenju pa imajo 29 oseb. 

In še posebno opozorilo! Madžari s 1. septembrom je zaprla svoje meje razen za Poljsko, Češko in Slovaško, katerih državljani se ob prehodu madžarske meje morajo izkazati z negativnim potrdilom, da niso okuženi. To ne velja za Slovenijo in Avstrijo zanju je meja z Madžarsko vsaj za zdaj še zaprta.

Državljani Madžarske morajo po vrnitvi v 14-dnevno samoizolacijo, ki jo smejo predčasno zapustiti le po dveh negativnih testih na novi koronavirus.

Posebno obvestilo za slovenske državljane! Kot je sporočilo slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), so utemeljeni razlogi, ki omogočajo izjemo od splošne prepovedi vstopa na Madžarsko, sodelovanje v sodnih postopkih, poslovni obiski, zdravljenje, študijske obveznosti, izvajanje storitev v potniškem prometu, udeležba na pomembnih družinskih dogodkih, kot so poroka, krst in pogreb, skrb za ožjega družinskega člana ter udeležba na uradnih športnih, kulturnih ali verskih dogodkih mednarodnega pomena.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se na teh povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu…. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s