440 RAZLOGOV ZA OBISK KOBILARNE LIPICA

Po 440 letih lepote, tradicije, znanja, vzajemnega spoštovanja ter sožitja z belim konjem lipicancem bo na Dnevih Kobilarne Lipica v nedeljo, 13. septembra, ob 15. uri v vsej svoji popolnosti in presežnosti zasijala gala predstava lipiške šole klasičnega jahanja. Kot so sporočili organizatorji bo dogodek potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Jubileju, ki mu na svetu ni para, bo svečano noto dodal Policijski orkester z odličnimi opernimi solisti. Obeta se gala predstava, polna glasbe, skladnosti in lepote v gibanju sredi opojne kraške krajine, kjer sta se v polnosti ujela svoboda konja in hotenje človeka po sožitju z naravo.

»Lepota in simbolika belega lipicanca, ki pride na svet kot temno žrebe in navdušuje s svojo eleganco, močjo, ponosom in talentom za figure klasične dresure, je vedno znova vir navdiha. Zgodba o 440 letih Kobilarne Lipica povezuje in daje navdih, obenem pa spodbuja na poti rasti in novih izzivov,« je jubilej pospremil direktor Kobilarne Lipica Matej Oset.

V nedeljo, 13. septembra, se bodo s svojim umetniškim izrazom lepoti lipicanca na svoj način priklonili tudi sopranistka Ernestina Jošt, tenorist Gregor Ravnik, dramski igralec Pavle Ravnohrib in režiser gala predstave Tomaž Letnar.

Lipicanec je vir navdušenja in občudovanja tudi za družine z otroki, zato bo nedelja, 13. septembra, priložnost za doživetje celodnevnega programa med več kot 300 lipicanci. Pravzaprav bo v svet lipicancev vabil tridnevni program Dnevov Kobilarne Lipica od 11. do 13. septembra z več kot 440 razlogi za obisk Lipice.

Doživetja z lipicanci se bodo vse tri dni začela s spustom lipicanskih kobil in žrebet na pašo in nadaljevala s predstavitvijo vožnje vpreg, vodenim stikom z lipicancem, delavnico s poniji in vodnim kolesarjenjem z električnimi kolesi projekta MobiTour po lipiških drevoredih, obenem pa se bo vsak dan dogajalo še veliko zanimivega.

V soboto, 12. septembra, ob 9. uri se bo pri vhodu na lipiško posestvo iz smeri Škibinov začela prva akcija kraške suhozidne gradnje v sodelovanju s Partnerstvom za kraško suhozidno gradnjo. Udeleženci se bodo zbrali pri mogočnem kamnitem suhozidu, ki že stoletja varuje lipicance na pašnikih. Pod strokovnim vodstvom bo lahko vsak prispeval k obnovi tega pomembnega elementa kulturne dediščine. Otrokom in družinam bo 10. uri na grajskih vrtovih v Lipici namenjena predstavitev knjige Žrebiček junak in čarobni korak, ob 15. uri pa bo v prireditveni jahalnici sledila prva predstavitev prodaje lipicancev iz Lipice.

Program Dnevov Kobilarne Lipica 2020 – Doživetja v petek, 11. septembra, od 9:30 do 21.00: spust kobil na pašo, predstavitev vožnje kočij, stik s konjem, delavnica s poniji, s kolesi po drevoredih, razišči zgodovinsko jedro, kulinarično doživetje Karsolicious, vodeni ogled kobilarne, predstava klasične šole jahanja, spoznaj Jubilejni hlev, degustacija kraških dobrot, delavnica gozdne terapije, zvočno popotovanje z gongi, predstavitev kraške suhozidne gradnje.

Doživetja v soboto, 12. septembra, od 9:30 do 18.30: akcija suhozidne gradnje, predstavitev knjige Žrebiček junak in čarovni korak, prva predstavitev prodaje lipicancev iz Lipice, spust kobil na pašo, predstavitev vožnje kočij, stik s konjem, delavnica s poniji, s kolesi po drevoredih, razišči zgodovinsko jedro, kulinarično doživetje Karsolicious, vodeni ogled kobilarne, predstavitev kovanja, nordijska hoja, spoznaj Jubilejni hlev, degustacija kraških dobrot.

Doživetja v nedeljo, 13. septembra, od 9:30 do 18.30: gala predstava na hipodromu, spust kobil na pašo, predstavitev vožnje kočij, stik s konjem, delavnica s poniji, s kolesi po drevoredih, razišči zgodovinsko jedro, kulinarično doživetje Karsolicious, vodeni ogled kobilarne, otroška predstava, degustacija kraških dobrot.

Dogajanje Dnevov Kobilarne Lipica bo potekalo v skladu z navodili NIJZ. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo priporočila za varovanje zdravja in skrbijo za varno medosebno razdaljo. Število vstopnic za gala predstavo 13. septembra, predstavitev prodaje lipicancev iz Lipice 12. septembra in predstavo klasične šole jahanje v petek, 11. septembra, bo omejeno. Vstopnice bodo na voljo na vstopni recepciji Kobilarne Lipica./LN/ Foto: press Kobilarna Lipica

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s