V Sloveniji 43 na novo okuženih, Avstrija jih ima 184 in Hrvaška 225

Ljubljana, 6. september  – Včeraj, 5. septembra, smo v Sloveniji 1202 testiranjih, potrdili triinštirideset (43) okuženih oseb z novim koronavirusom. Hospitaliziranih je 23 oseb, trije bolniki potrebujejo intenzivno nege, umrl ni nihče, skupno doslej 135. Iz bolnišnice so odpustili enega bolnika. Skupaj so okužbo z novim koronavirusom doslej v Sloveniji potrdili pri 3165 ljudeh. Skupno pa je bilo opravljenih 166.775 testov. Po zadnji oceni NIJZ-ja je v Sloveniji 505 primerov aktivne okužbe.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 3. 9. 2020 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 1202/
166.775
– Št. pozitivnih: 43
– Št. hospitaliziranih: 23
– Št. oseb na intenzivni negi: 3
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 1
– Število umrlih:0/135

  • Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) 

Za preprečitev ponovnih izbruhov novega koronavirusa je tako vlada v četrtek sprejela nov odlok o obvezni uporabi zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru ter razkuževanju rok, skladno s katerim bodo pristojni inšpektorji začeli opravljati tudi nadzor na terenu. Po zakonu o nalezljivih boleznih kršitelja kaznujejo z globo v višini od 400 do 4000 evrov.

Pri južnih in severnih sosedih

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili rekordnih 225 na novo okuženih aktivno okuženih pa imajo 2758296 pacientov se zdravi, od toga jih 21 potrebuje intenzivno nego. 

Do danes je na Hrvaškem umrlo 198 ljudi, včeraj ena osebi. Na Hrvaškem naj bi v zadnjih 24 urah opravili 3509 testov, doslej skupaj 191.360.

Hrvaška ostaja v samem evropskem vrhu po številu okužb na prebivalca, je pa res, da so v zadnjih tednih močno okrepili testiranja. Upati je, da Slovenija ne bo dovolila odprtja svoje meje po županijah, kot to pričakuje od Janše Plenković, saj je že to, da lahko slovenski državljani, lastniki nepremičnin, plovil in zakupljenih prostorov v hrvaških kampih neomejeno krat »servisirajo«, po 48 ur svojo lastnino, se razume z družinskimi člani, je preseden brez primera. Slovenski državljani imajo namreč na Hrvaškem okoli 110 različnih nepremičnin.

Avstrija: Število novih okužb s koronavirusom v Avstriji je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih 184 oseb. Trenutno okuženih imajo skupaj  3492 oseb. Skupno okuženih oseb imajo v Avstriji 29.088. V bolnišnični oskrbi 115, v intenzivni negi 28.

In še posebno opozorilo! Madžari s 1. septembrom je zaprla svoje meje razen za Poljsko, Češko in Slovaško, katerih državljani se ob prehodu madžarske meje morajo izkazati z negativnim potrdilom, da niso okuženi. To ne velja za Slovenijo in Avstrijo zanju je meja z Madžarsko vsaj za zdaj še zaprta, razen nekaterih izjem.

Državljani Madžarske morajo po vrnitvi v 14-dnevno samoizolacijo, ki jo smejo predčasno zapustiti le po dveh negativnih testih na novi koronavirus.

Posebno obvestilo za slovenske državljane! Kot je sporočilo slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ), so utemeljeni razlogi, ki omogočajo izjemo od splošne prepovedi vstopa na Madžarsko, sodelovanje v sodnih postopkih, poslovni obiski, zdravljenje, študijske obveznosti, izvajanje storitev v potniškem prometu, udeležba na pomembnih družinskih dogodkih, kot so poroka, krst in pogreb, skrb za ožjega družinskega člana ter udeležba na uradnih športnih, kulturnih ali verskih dogodkih mednarodnega pomena.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se na teh povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu…. https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s