Nemčija je slovensko notranjsko-primorsko regijo uvrstila na seznam rizičnih območij

Berlin/Ljubljana, 24.9.2020 – Slovensko veleposlaništvo v Berlinu je danes, 24. septembra, objavilo, da je Nemčija je slovensko notranjsko-primorsko regijo uvrstila na seznam rizičnih območij. Kot je zapisano na njihovi spletni strani (strani Slovenskega veleposlaništva v Berlinu) to velja za osebe, ki so se kadarkoli v 14 dneh pred prihodom v Nemčijo nahajale v tej regiji. Zanje veljajo določena pravila v zvezi z obveznim testiranjem in karanteno.

Slovensko notranjsko-primorsko (statistično) regijo po objavi zajemajo občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška Dolina, Pivka in Postojna. Zaradi tega  za osebe, kot zapisano v uvodu, velja, če so so se kadarkoli v 14 dneh pred vstopom v Nemčijo zadrževale v tej regiji, veljajo nemška pravila glede obveznega testiranja, karantene in prijave prihoda.

Zato velja upoštevati! Če boste v Nemčijo pripotovali iz notranjsko-primorske regije ali ste se tam nahajali kadarkoli v 14 dneh pred prihodom v Nemčijo, morate predložiti negativen rezultat testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur. Test mora biti opravljen v državi članici EU ali eni izmed držav na tem seznamu: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html Rezultat testa mora biti v nemškem ali angleškem jeziku.

Če testa ne opravite pred prihodom v Nemčijo, to lahko opravite po prihodu. Na rezultate testa morate počakati v karanteni.

Osebe, ki v Nemčijo pripotujejo iz rizičnih območij, morajo svoj prihod obvezno prijaviti pristojnemu zdravstvenemu uradu v Nemčiji. Uradu je potrebno predložiti tudi rezultat testiranja in naslov, kjer boste bivali 14 dni po prihodu. Podatek o pristojnem uradu lahko z vpisom nemške poštne številke poiščete na tej povezavi: https://tools.rki.de/PLZTool/

Konkretna pravila o obvezni karanteni, rokih za testiranje, prijavi prihoda iz rizičnega območja pri krajevno pristojnem zdravstvenem uradu in o kaznih za nespoštovanje določajo posamezne zvezne dežele.

Ob objavi so na spletni strani Slovenskega veleposlaništvo v Berlinu še zapisali, da svetujejo, da se pred potovanjem v Nemčijo o konkretno veljavnih ukrepih pozanimate na spletnih straneh zvezne dežele, kamor potujete.
Ob morebitnih težav pa velja dodati (dodali smo mi) Veleposlaništvo Republike Slovenije Berlin, Hausvogteiplatz 3-4, 10117 Berlin
Zvezna republika Nemčija, T: + 49 30 20 61 45 0, F: + 49 30 20 61 45 70 Eelektronski naslov: sloembassy.berlin@gov.si

Dežurna številka: + 49 15 228 155 151 (nujna konzularna pomoč slovenskim državljanom izven delovnega časa in med vikendi ter prazniki) Spletna stran: http://www.berlin.embassy.si/ Objavo priredilo uredništvo LN/Foto: arhiv LN

Leave a Reply