V Sloveniji 39 na novo okuženih oseb, na Hrvaškem 190 in v Avstriji 556

Ljubljana, 28. september  – Včeraj, 27. septembra naj bi bilo v Sloveniji ob le 909 testiranjih, potrjenih 39 okuženih oseb z novim koronavirusom. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 79 bolnikov s covidom-19, od teh jih je bilo 16 v enotah intenzivne terapije.  Umrla sta dva bolnika. Skupno število potrjenih primerov je naraslo na 5388.

Skupno pa je bilo doslej opravljenih  215.725 testov. Glede na opravljene teste (909) in število okužb (39) to pomeni 4,29 odstotka okuženih.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 27. 9. 2020 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 909

– Št. pozitivnih: 39

– Št. hospitaliziranih: 79

– Št. oseb na intenzivni negi: 16

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 0

– Število umrlih: 2/149

Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) 

NOVOST! Kot je zapisano in objavljano na spletni strani vlade Republike Slovenije je ta v soboto, 26. septembra, na dopisni seji izdala še en odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji (s tem je mislila vsa področja preko katerih državljani Slovenije, tujci, ki imajo urejeno bivališče v Sloveniji in državljani drugih držav vstopajo na uradnih kontrolnih točkah v notranjosti Republike Slovenije, kar pa ne velja za migrante, ki vstopajo v državo mimo vseh pravil, kar odlok sploh ne omenja) ter ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije.

POMOMBNO! Maske so v zaprtih javnih prostorih obvezne ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo dveh metrov. Na prostem je uporaba mask oziroma drugih oblik zaščite obvezna, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

Pomembno vedeti!  Po zakonu o nalezljivih boleznih kršitelja kaznujejo z globo v višini od 400 do 4000 evrov.

Pri južnih in severnih sosedih

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 48 na novo okuženih aktivno okuženih pa imajo 1180. 291 pacientov se zdravi, od toga jih 24 potrebuje intenzivno nego. 

Do danes je na Hrvaškem umrlo 272 oseb. Na Hrvaškem naj bi v zadnjih 24 urah opravili »kar« 3029 testov, doslej skupaj v 295 998. Res zanimivo, da na Hrvaškem v zadnjem obdobju opravi tako veliko testov, kar je po našem mnenju zel dvomljiv podatek, kot je bil poleti podatke o številu okuženih.

Glede na opravljene teste (3029) in število okužb (48) to pomeni 1,58 odstotka okuženih.

Avstrija: Testiranje v Avstriji pa je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih 556 oseb. Trenutno okuženih imajo skupaj 8590 oseb. Skupno okuženih oseb imajo v Avstriji 43.519. 362 pacientov se zdravi, od toga jih 85 potrebuje intenzivno nego. 

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s