KOPRU IN SLOVENIJI SE ZATEGUJE (LOGISTIČNA) ZANKA OKOLI VRATU?

Trst/Koper/Ljubljana, 1. oktober  – Hamburger Hafen und Logistik (HHLA) je kupil 50,01% multifunkcijskega terminala za pretovarjanje (PLT-Piattaforma Logistica Trieste) v tržaškem pristanišču.

Angela Titzrath, predsednica upravnega odbora Hamburger Hafen und Logistik (HHLA), je poimenovala Trst za južni vhod v Centralno in Vzhodno Evropo! HHLA, ki je ena največjih družb na svetu, se je zavezala, da bo Trstu pomagala pri pospeševanju trgovsko-logističnih aktivnosti in mu pomagala pri rasti na mednarodnem trgu.

Na 28 hektarov veliki površini bodo večinoma upravljali s splošnimi tovori. Razvili in povečali so tudi kapacitete za pretovarjanje kontejnerjev in vozil (RoRo), kjer je zdaj prednjačila Luka Koper.

Nemško podjetje HHLA, ki nadzoruje Hamburško pristanišče, je Trst dodala svojim že obstoječim investicijam, na severu v pristanišče v estonskem Tallinu ter v pristanišče v ukrajinski Odesi. Kar pomeni da imajo zelo močno in med seboj povezano mrežo pristanišč, ki povezujejo jug, sever in vzhod Evrope.

Terminal bo začel z delovanjem že v roku pol leta oz. v prvem četrtletju leta 2021.

Če se morda ne zavedate pomena Luke Koper za slovensko gospodarstvo, vam lahko to razložimo tako. Brez Luke Koper, Slovenija nima kaj dosti za pokazati, razen naravnih lepot. Dodana vrednost Slovenije je vedno bila njena strateška lega, brez tega, nam ostane le še Postojnska jama in železniške proge iz 19.stoletja.

Medtem pa so Avstrijci že naredili železniški obvoz okoli Slovenije, kjer vlaki pripeljejo v 3 urah iz Dunaja do Beljaka, od Beljaka do Trsta pa je zgolj za en pljunek poti. Madžarska država pa se je že pred časom odločila in zakupila zemljo v Tržaškem pristanišču, ter obrnila hrbet slovenskim poniglavcem, ki se ne znajo z nikomer pogovarjati.

Da se ve! Italijani niso naši partnerji, prej obratno, Avstrijci so speljali obvoz okoli nas , Madžari nočejo biti v Luki Koper, Nemci nas nimajo za primerne partnerje, Hrvati si želijo, da bi Reka prevzela primat Kopru.

Upamo, da je zdaj vsem nam zelo jasno, kje smo in kdo smo. Nekoč svetla luč tega dela Evrope, danes zgube, ki jih tlačijo nazaj na Balkan.

Toliko, da boste vedeli, kaj pomeni, če ljudstvo dopušča gradbeni in siceršnji mafiji, da upravlja z državo in vašo usodo ter dopuščati da nas vodijo ljudje, ki so znali vedno zgolj deliti, kar ni bilo njihovo, sami pa niso znali nič ustvariti./Marko Lavrenčič/Foto: press HHLA

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s