V Sloveniji rekordnih 726 okuženih, na Hrvaškem 819 IN V AVSTRIJI 1672

Ljubljana, 18. oktober – Včeraj, 17. oktobra je bilo v Sloveniji potrjenih 726 okuženih oseb s koronavirusom. Opravljenih pa je bilo kar 3765 testov, skupaj doslej skupaj 290.331.

Če bi se danes izkazalo, da je Slovenija dosegla številke, ki si jih je določila kot pogoj za razglasitev epidemije, to po besedah Kacina še ne bo samodejno pomenilo, da bo razglašena epidemija, pač pa bi šlo “le za znak, da je treba razmisliti tudi o drugih ukrepih, predvsem v luči tega, kar je bilo že sprejeto, in tega, kakšne učinke dajejo sprejeti ukrepi”

Glede na opravljene teste (3765) in število okužb (726) to pomeni 19,28 odstotka okuženih.

S takšnim tempom naraščanja okužb bo tudi ta mejnik najbrž padel v nekaj dneh.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 17. 10. 2020 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 3765
– Št. pozitivnih: 726
– Št. hospitaliziranih: 250
– Št. oseb na intenzivni negi: 49
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 12
– Število umrlih:4/181

Vredno je vedeti in se zavedati! Japonski raziskovalci so ugotovili, da ostane novi koronavirus na človeški koži aktiven devet ur, kar po njihovem prepričanju povečuje tveganje za prenos stika. Obenem kaže tudi na to, kako pomembno je pogosto umivanje rok v boju proti pandemiji covida-19.

Število novoodkritih primerov po občinah:

113: Ljubljana
41: Kranj
33: Domžale
23: Kamnik
22: Škofja Lok, Sevnica
17: Radovljica, Laško
12: Maribor, Šentjur
11: Slovenj Gradec
10: tujina, Vrhnika
9: Litija, Medvode, Odranci, Novo mesto, Krško, Ivančna Gorica, Brežice, Nova Gorica, Hrastnik
7: Velenje, Grosuplje, Celje, Ilirska Bistrica
6: Jesenice, Ajdovščina, Ptuj, Mengeš, Cerklje na Gorenjskem, Koper, Mežica, Žiri
5: Škofljica, Slovenska Bistrica, Murska Sobota, Šenčur, Logatec, Trbovlje, Komenda, Lukovica, Mirna Peč, Lendava,
4: Ribnica, Idrija, Zreče, Borovnica, Dol pri Ljubljani, Majšperk, Preddvor, Šmartno pri Litiji, Miklavž na Dravskem polju
3: Tržič, Železniki, Prevalje, Gorenja vas – Poljane, Rogaška Slatina, Brezovica, Kranjska Gora, Lovrenc na Pohorju, Naklo, Črenšovci, Šentilj, Muta, Kuzma, Štore, Šentrupert, Vitanje
2: Šentjernej, Trebnje, Zagorje ob Savi, Moravče, Hoče – Slivnica, Slovenjske Konjice, Vojnik, Beltinci, Bled, Sodražica, Hajdina, Mokronog-Trebelno, Piran, Vodice, Trzin, Velike Lašče, Kidričevo, Divača, Dolenjske Toplice, Vipava, Mislinja, Gorišnica, Puconci, Rače-Fram, Dobrepolje, Duplek, Mirna, Podvelka, Velika Polana, Dornava, Hodoš
1: Ravne na Koroškem, Dravograd, Starše, Ig, Ljutomer, Metlika, Šmarje pri Jelšah, Tišina, Log-Dragomer, Žužemberk, Horjul, Radeče, Sežana, Izola, Straža, Žirovnica, Lenart, Šmarješke Toplice, Pesnica, Gorje, Kungota, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Šalovci, Dobrna, Desrnik, Turnišče, Šmartno ob Paki, Sveti Tomaž, Juršinci, Podlehnik, Brda, Cankova, Dobje, Loški Potok, Ribnica na Pohorju

Višji razredi osnovnošolcev do konca meseca doma

S ponedeljkom se zapirajo osnovne šole za učence od šestega do devetega razreda in srednje šole, pouk bo teden dni potekal na daljavo, nato pa sledijo jesenske počitnice, ko bo na podlagi števila okužb padla tudi odločitev o morebitni vnovični vrnitvi v šolske klopi.

Študenti višjih šol bodo po odločitvi vlade predavanja po spletu spremljali do konca meseca, medtem ko je ministrstvo za izobraževanje visokošolskim zavodom priporočilo, da do konca novembra izvajajo v živo zgolj laboratorijske, klinične in računalniške vaje.

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 819 na novo okuženih aktivno okuženih pa imajo 5164. 548 pacientov se zdravi, od toga jih 32 potrebuje intenzivno nego. 

Do danes je na Hrvaškem umrlo 363 osebe.. Na Hrvaškem naj bi v zadnjih 24 urah opravili 4948 testov, doslej skupaj v 397.000. Glede na opravljene teste (4948) in število okužb (819) to pomeni 16,55 odstotka okuženih.

Avstrija: Testiranje v Avstriji pa je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih 1672oseb. Trenutno okuženih imajo skupaj 14.352 oseb.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)
Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s