Sloveniji razglasila 30-dnevno epidemijo covida-19

Ljubljana, 19. oktober – Vlada je na nedeljski seji razglasila 30-dnevno epidemijo covida-19. Vladni govorec je po seji povedal, da razglasitev za zdaj pomeni le, da se aktivira državni načrt Civilne zaščite, medtem ko v veljavi še naprej ostajajo isti ukrepi. Tudi Primorsko-notranjska, Goriška in Obalno-kraška regija ostajajo na oranžnem seznamu.

Tako odločitev pogojujejo aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-COV-2, ki zahtevajo takojšnjo razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence (Rdeče regije (regije v katerih je stopnja incidence nad 140 oseb na 100.000 prebivalcev in Oranžne regije pod prej navedeno stopnjo), ki zahteva razglasitev epidemije.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in velja 30 dni.

Torej epidemija obsega prvo fazo rdečih ukrepov, med drugim:

– Šolanje na domu za študente in dijake je vlada zaradi hitrega naraščanja števila okuženih že uvedla, prav tako bo prepoved verskih obredov.

– V prvi fazi rdečih ukrepov se zaprejo tudi kulturne ustanove, ki pa so zaradi prepovedi zbiranja več kot desetih ljudi večinoma že same zaprle vrata.

– Razglasitev epidemije je pomembna za delodajalce, ki lahko delavcem zaradi višje sile enostransko odredijo delo od doma, zdaj velja, da je potreben aneks k pogodbi o zaposlitvi, s katerim se določi kraj dela, ta je namreč bistven sestavni del pogodbe.

In kaj še, bomo objavili danes, ko se napoveduje, ko pravi vladni govorec kritična številka okuženih./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s