Sporočilo »lubim Slovenkam ino Slovencem« ob dnevu reformacije

Slovenija, 31. oktober 2020 – “Rodil sem se v deželi Kranjski na Raščici, ki pripada baronom Turjaškim, po Kristusovem rojstvu v letu 1508” je zapisal Primož Trubar. Mi pa bi morali zapisati: eni smo se rodili v državi, ki je na srečo ni več, in zdaj živimo z generacijo (od 30 let naprej) v državi, ki jo moramo korenito reformirati!

Primož Trubar (tudi Truber), protestantski duhovnik in pisec, * 8./9. junij 1508?, Rašica, † 28. junij 1586, Derendingen (danes del Tübingena v Nemčiji)

Vemo, da boste rekli – 31. oktobra v Sloveniji praznujemo Dan reformacije, ki obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, hkrati pa zaznamujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika.

Res je! A kaj praznovati v državi, ki brez reformacij nima prihodnosti. Dejstvo je, da Slovenija danes potrebuje korenito spremembo miselnega vzorca in obnašanje, ki bo zagotavljalo reformacijo, da bomo postali pozitivnejši, bolj povezovalni in predvsem bolj razsodni.

Da, to je to, o čemer je govoril Primož Trubar in nagovarjal svoje »lube Slovenke ino Slovence« k razmisleku. Razmisleku, da ne bi bili tako razdvojeni, sebični in ne povezovalni. Z eno besedo NAROD.

E »lubi Slovenke ino Slovenci« zato je čas, da začnemo misliti s svojo glavo. V primeru, da tega ne bomo storili, bo prišel čas, ko bomo morali misliti tako, kot bodo mislili drugi.

Ali še huje! V primeru, da bomo še naprej ravnali tako neodgovorno, kot ravnamo zdaj, bo čas pokazal “inu” dokazal, da Trubarjevih »lubih Slovenk ino Slovencev« ne bo več. Vidite, tudi zato je tako pomemben današnji praznik – DAN REFORMACIJE./JT/Foto: arhiv LN

Leave a Reply