ZNANIH 10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV V JUBILEJNEM 20. IZBORU

Ljubljana, 18. november 2020 – Po mnenju strokovne in splošne javnosti so pri portala IUS-INFO izbirali najvplivnejše pravnike letošnjega leta, in si so to: dr. Sara Ahlin Doljak, dr. Matej Avbelj, dr. Janja Hojnik, ddr. Klemen Jaklič, mag. Martin Jančar, dr. Marko Pavliha, Zvjezdan Radonjić, dr. Miha Šepec, dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak (navedeni po abecednem redu).

Kot so sporočili iz IUS-INFO (iusinfo.si) so prej omenjeni pravni strokovnjaki  izbrani že na 20. izboru, ki pa tradicionalno poteka v dveh delih, in sicer tako, da izmed dvajsetih finalistov izberejo 10 najvplivnejših, ki so do 17. novembra, ko se je izbor končal, dobili največ glasov. Letos med izbranimi pravniki ni novih imen.

Zanimivo pa je, da so znova skromno zastopane pravnice, saj sta se v deseterico najvplivnejših uvrstili le dve. Na splošno pa močan vpliv ohranjajo pravniki z akademskega področja — kar osem izmed njih je doktorjev oziroma doktoric znanosti. Tako veliko jih je bilo v izboru le še leta 2018.

Organizatorji so v prvem delu izbora prejeli več kot 130 različnih predlogov oziroma imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju pravne in širše javnosti posebno prizadevni in prodorni pri svojem strokovnem delu. V drugem delu pa so obiskovalci portala lahko oddali glas za enega izmed 20 finalistov. Tokrat je za finaliste svoj glas oddalo 5.400 glasovalcev. Velja poudariti, da je vsak glasovalec lahko oddal svoj glas le enkrat.

Kot še sporočajo iz IUS-INFO so letos prejeli tudištevilne utemeljitve glasovanj, iz katerih so lahko razbrali, da so predlagani pravniki letos prepričali predvsem z lastnostmi, kot so strokovnost, prodornost, osebna integriteta, kritičnost, javno izpostavljanje, srčnost, domoljubnost ter jasna in drzna argumentacija. Ker veliko izbranih pravnikov prihaja iz akademskih vod, je bilo pogosto poudarjeno tudi njihovo odlično delo na fakultetah.

Glasovalci so ob oddaji glasu lahko dopisali vprašanje za posameznega kandidata, ki mu ga bomo zastavili na razpravi ob vsakoletni okrogli mizi. Vprašanja se nanašajo predvsem na neodvisnost sodišč, splošno zaupanje v pravosodje, dogajanje na Ustavnem sodišču, odziv Vlade na epidemijo, ustavnost protikoronskih ukrepov, razloge za zavračanje slovenskih kandidatov pred mednarodnimi sodišči, vpliv epidemije na porast nasilja in družinskih sporov, pouk in študij na daljavo ter napovedano debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju.

Organizatorji izbora sporočajo, da uvrstitev med deset najvplivnejših pravnikov pridobiva vse večjo veljavo v pravni in tudi širši javnosti in ob tem dodali, da bo družba LEXPERA, ki ureja in razvija portal IUS-INFO izbrane pravnice in pravnike povabila na slovesno podelitev priznanj in okroglo mizo, s katero se izbor tradicionalno končuje. No, niso pa mogli sporočiti datuma dogodka, ki je trenutno zaradi epidemije odložen, tako okrogla miza kot slavnostna podelitev./Objavo po sporočilu za javnost pripravil: Janez Temlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s