Slovenija obeležuje 23. november dan, ko je Rudolf Maister s svojimi podvigi začrtal severno mejo Slovenije

Maribor, 23. november 2020 –  Maribor in vsa Slovenija, danes brez velikega pompa političnih veljakov, a spoštljivo, obeležuje 23. november kot dan, ko je general Rudolf Maister leta 1918 osvobodil mesto Maribor izpod nemške oblasti in ga zagotovil Sloveniji. Da! Mineva že 102 leti, odkar je Rudolf Maister s svojimi podvigi začrtal severno mejo Slovenije.

Rudolf Maister – Vojanov, slovenski pesnik, general, borec za severno mejo, * 29. marec 1874, Kamnik, † 26. julij 1934, Unec pri Rakeku.

Kot je znano vsakemu zavednemu Slovencu, pogoje, da je res zaveden,  je slovenski Rudolf Maister (1874-1934) s svojimi borci odigral pomembno vlogo ob koncu prve svetovne vojne in v času oblikovanja Kraljevine Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki je združila južnoslovanske narode nekdanje Avstro-Ogrske, čeprav bi veljalo to »združevanje« resno obravnavati. A ne dejanj in dosežka Rudolfa Maistra.

Maistrovo življenjsko pot – sledove je med drugim pustil v rojstnem Kamniku, Ljubljani, Mariboru in Uncu – je z vsemi vidiki njegove osebnosti, od umetniško-ustvarjalnega delovanja do politično-vojaškega, v knjigi opisal Mihael Glavan.

Maister ni bil le neustrašni vojaški strateg, branitelj naše severne meje. Bil je tudi kulturnik visoke ravni. To dokazuje njegova ljubezen do zbiranja knjig, ki je zrasla v veliko zasebno knjižnico s skorajda 6000 enotami gradiva.

V času druge svetovne vojne je knjižnici grozila nevarnost, skrili so jo v Zagreb, leta 1946 pa pripeljali nazaj v Maribor. Leta 2014 so jo v Univerzitetni knjižnici Maribor prenovili na način, kot je bila urejena v Maistrovem stanovanju v Mariboru.

Borec za severno mejo, general Rudolf Maister

In zdaj, na ta pomemben dan, še nekaj za sedanje in prihodnje slovenske rodove, kar je zapisal Rudolf Maister – Vojanov, kar si velja zapomniti za vse večne čase! Seveda dokler bo (če bo?) slovenski narod – NAROD!?

MLADI! DA STE PRIPRAVLJENI: MEČE NE DAJTE NIKOLI IZ DESNICE, NAŠE PRAVICE NIKOLI IZ ZENICE! VRANEC NAJ ZOBLJE OSEDLAN, DA SE KO STRELA DO MEJ ZAPRAŠITE IN PREVALITE LAŽNIKE KAMNITE, KO SE UKREŠE – VAŠ DAN. BRATJE STRAŽARJI – POZDRAVLJENI! /Objavo pripravila: Alenka T. Seme

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s