Ta veseli dan kulture letos v virtualnem okolju, a še vedno veselo

Danes, 3. decembra, se bomo posvetili kulturi. Gre za dan, ki se imenuje od leta 2000 – Ta veseli dan kulture, ki pa bo letos iz realnega okolja preseljen v virtualno okolje. A brez skrbi, ljubitelji kulture! Kulturne ustanove, ki so minula leta pripravljale brezplačne prireditve, bodo danes nekaj svojih vsebin ponudile na spletu.

A kot vedno, bo ob obletnici Prešernovega rojstva (France Prešeren, slovenski pesnik, * 3. december 1800, Vrba, † 8. februar 1849, Kranj) posebej slovesno, saj za tiste, ki jim kultura in slovenska kulturna dediščina kaj pomeni. Zato je prav, da si vsaj 3. decembra vzamete čas in se posvetite kulturi. Organizatorji letošnje prireditve pa bodo, kot sporočajo – Ta veseli dan kulture – pripravili kar bodo pač času in stanju primerno lahko.

France Prešeren, slovenski pesnik, * 3. december 1800, Vrba, † 8. februar 1849, Kranj.

Kot rečeno, Ta veseli dan kulture bo danes zaživel na spletnih straneh in družbenih omrežjih posameznih sodelujočih kulturnih ustanov in na skupnem portalu dogodkov.

Če morda niste vedeli? Prvič je bil ta dan, 3. december, posvečen kulturi leta 2000 na pobudo Ministrstva za kulturo ob dvestoletnici Prešernovega rojstva. Kasneje je prišlo v navado, da na ta dan kulturne ustanove brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem. Ime pa je izpeljano iz dela naslova priljubljene Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Zato preživite 3. december, rojstni dan našega velikega pesnika Franceta Prešerna, veselo in razigrano, kljub težavam, ki nas zaradi koronavirusa obdajajo. A velja vedeti! Prava kultura bo živela večno, pa naj bodo časi takšni ali drugačni./Objavo pripravila: Alenka T. Seme 

Leave a Reply