Kljub 44 mrtvim včeraj s 15. decembrom do 23. decembra nekaj sprostitev

Ljubljana, 14. december – Včeraj, 13. decembra je bilo v Sloveniji potrjenih 431 okuženih oseb ob opravljenih le 1679 testih, skupaj doslej skupaj 565.844. Covid-19 je včeraj zahteval 44 življenj , skupaj doslej že 2107 (V Sloveniji po statističnih podatkih povprečno na dan – velja za leto 2019 – umre 56 ljudi).

V bolnišnicah se zdravi kar 1320 s covidom-19, na intenzivni negi pa jih je 208. Iz bolnišnice je bilo v soboto v domačo oskrbo odpuščenih 97 bolnikov s covidom-19.

Po občinah in novoodkritih okužbah je v ospredju občina Črnomelj s 34 novimi primeri, od tega jih je 32 med stanovalci tamkajšnjega doma za ostarele. V Ljubljani je 32 novih primerov, v Mariboru 40, v preostalih občinah občutno manj.

S torkom, 15. decembrom, bo po vsej državi spet vozil javni potniški promet. Skupni prevoz na delo je bil namreč pogost vzrok okužbe, zato je vlada do 23. decembra sprostila potniški promet, vključno z železniškim in žičnicami. Seveda ob strogih higienskih ukrepih, tudi razporeditev sedežev bo zelo omejena, kapaciteta bo polovična. Vozni park pa bo nekoliko okrnjen, ker so tudi potrebe po prevozu ob zaprtih šolah manjše.

S krožnimi kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami pa bo dovoljen prevoz za največ eno osebo ali člane istega gospodinjstva.

Po vsej državi se bodo do 23. decembra odprli frizerski, kozmetični saloni, pedikure, cvetličarne, avtopralnice. S tem naj bi preprečili predvsem delo na črno in omogočili, da se dejavnosti izvajajo na nadzorovan in varen način.

Drugačno obveščanje o izvidu testa – Z večjim številom dostopnih testov in dostopnega testiranja, tudi uvajanja hitrih testov, se nekoliko spreminja tudi obveščanje, je pojasnila sekretarka Marija Magajne. Dodala je, da je večina ljudi, ki so bili testirani do zdaj, dobila informacijo s strani zdravnika ali vstopne točke, kjer je bil bris odvzet.

“V prihodnje bo ta način avtomatiziran s SMS-sporočilom prek NIJZ-ja, na način, da bo zagotovljena varnost. To bo dvostopenjski način, potrebno bo na podlagi prvega sporočila vnesti nek podatek, ki je znan samo temu, ki mu je sporočilo namenjeno. Potem bo na SMS dobil še izvid testa. Izvide testov je mogoče spremljati tudi prek portala e-zdravje, z dostopom za posameznike,” je pojasnila državna sekretarka. Vsi tisti, ki ne uporabljajo ali ne želijo uporabiti nobenega od teh načinov obveščana, bo še vedno omogočeno sporočanje izvidov prek vstopnih točk oz. zdravnikov, je še dodala.

Vloga za cepljenje je že dostopna in deluje

Vlogo za cepljenje se lahko elektronsko odda na portalu e-uprava (e-uprava.gov.si) na dva načina, z uporabo e-identite, z uporabo digitalnega elektronskega potrdila ali brez uporabe e-identite, z vnosom e-naslova in drugih podatkov. Vloga je že dostopna in že deluje.

NIJZ –  Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00.

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili kar 1472 na novo okuženih skupaj 22769. 2857 pacientov se zdravi v bolnišnicah, od toga jih 284 potrebuje intenzivno nego. Do danes je na Hrvaškem umrlo 2705 osebe, samo včeraj 65.

Avstrija:  Testiranje v Avstriji pa je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih 2588 oseb. Trenutno okuženih imajo skupaj 36.374 oseb. V Avstriji je doslej okuženih  325.051 2.885 se jih zdravi, na intenzivni negi pa jih je 595. Včeraj je v Avstriji umrlo 57 oseb, doslej skupaj 4.530.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Leave a Reply