Včeraj v Sloveniji za covid-19 umrlo 40 ljudi, na Hrvaškem 78 in v Avstriji 82

Ljubljana, 19. december – Včeraj, 18. decembra je bilo v Sloveniji potrjenih 1425 okuženih oseb ob opravljenih le 5600 testih, skupaj doslej skupaj 595.869. Covid-19 je včeraj zahteval 40 življenj, skupaj doslej že 2304 (V Sloveniji po statističnih podatkih povprečno na dan – velja za leto 2019 – umre 56 ljudi).

V bolnišnicah se zdravi kar 1199 (-13 manj kot včeraj). s covidom-19, na intenzivni negi pa jih je 202 (+1 več kot včeraj).

Vlada je sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal v času prihajajočih praznikov. V primeru stabilne epidemiološke slike omejitev gibanja na občino oz. regijo za božič ne bo veljala, dovoljeno bo druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, družilo se bo lahko največ šest odraslih. Tak režim bi lahko ob stabilnih razmerah veljal tudi za silvestrovo.

Možnost druženja na zasebnih površinah z osebami iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer je druženje omejeno na maksimalno šest odraslih oseb (otroci do 15. leta so izvzeti), bo veljala na 24. in 25. december ter v primeru stabilne ali boljše epidemiološke situacije na 31. december in prvi januar. Gibanje med občinami in regijami bo ob upoštevanju teh pogojev sproščeno od 24. decembra opoldne do 25. decembra do 20. ure ter od 31. decembra opoldne do 1. januarja do 20. ure.

Novinarska konferenca o stanju glede epidemije (19.12.2020)…https://fb.watch/2tYmcvPrFv/

Po podatkih covid-sledilnika je bilo v petek v Sloveniji 20.167 aktivnih primerov okužbe.

Trend obolelosti s koronavirusom v 🇸🇮 na dan 18. 12. 2020 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 5600

– Št. pozitivnih: 1425

– Št. hospitaliziranih: 1199

– Št. oseb na intenzivni negi: 202

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 93

– Št. umrlih: 40

Prvih 9745 odmerkov cepiva družb Pfeizer in BioNTech proti covidu-19 bo Slovenija predvidoma pridobila čez teden dni, 26. decembra, poroča Radio Slovenija.

Znanstvena stroka poudarja, da so cepiva varna, cepijo pa naj se tudi tisti, ki so že preboleli covid-19.

Drugačno obveščanje o izvidu testa – Z večjim številom dostopnih testov in dostopnega testiranja, tudi uvajanja hitrih testov, se nekoliko spreminja tudi obveščanje, je pojasnila sekretarka Marija Magajne. Dodala je, da je večina ljudi, ki so bili testirani do zdaj, dobila informacijo s strani zdravnika ali vstopne točke, kjer je bil bris odvzet.

“V prihodnje bo ta način avtomatiziran s SMS-sporočilom prek NIJZ-ja, na način, da bo zagotovljena varnost. To bo dvostopenjski način, potrebno bo na podlagi prvega sporočila vnesti nek podatek, ki je znan samo temu, ki mu je sporočilo namenjeno. Potem bo na SMS dobil še izvid testa. Izvide testov je mogoče spremljati tudi prek portala e-zdravje, z dostopom za posameznike,” je pojasnila državna sekretarka. Vsi tisti, ki ne uporabljajo ali ne želijo uporabiti nobenega od teh načinov obveščana, bo še vedno omogočeno sporočanje izvidov prek vstopnih točk oz. zdravnikov, je še dodala.

Vloga za cepljenje je že dostopna in deluje

Vlogo za cepljenje se lahko elektronsko odda na portalu e-uprava (e-uprava.gov.si) na dva načina, z uporabo e-identite, z uporabo digitalnega elektronskega potrdila ali brez uporabe e-identite, z vnosom e-naslova in drugih podatkov. Vloga je že dostopna in že deluje.

NIJZ –  Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00.

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili kar 2752 na novo okuženih skupaj 22.445. Do danes je na Hrvaškem umrlo 3.097 osebe, samo včeraj 74.

Avstrija:  Testiranje v Avstriji pa je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih 2296 oseb. Včeraj je v Avstriji umrlo 82 oseb, doslej skupaj 5.291. 2.964 pacientov pri naših severnih sosedih se zdravi v bolnišnicah, od toga jih 489 potrebuje intenzivno nego. 

Nove okužbe po državi
  • Gradiščanska: 30
  • Koroška: 157
  • Spodnja Avstrija: 416
  • Zgornja Avstrija: 407
  • Salzburg: 160
  • Štajerska: 360
  • Tirolska: 196
  • Vorarlberg: 131
  • Dunaj: 439

 

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s