Včeraj po 5677 testiranjih potrdili 1549 okužb, umrlo 36 ljudi

Ljubljana, 30. december – Včeraj, 29. decembra je bilo v Sloveniji opravljenih 5677 testov in potrjenih 1549 okuženih oseb (delež pozitivnih izvidov testov je biltako 27,3-odstoten). Opravljenih pa je bilo tudi 5073 testiran s hitrim testom, pri čemer je bilo ugotovljeni 408 okuženih testirancev (8%). Skupno je bilo tako po podatkih Sledilnika po 10.750 testiranjih potrjenih 1957 okužb.

Covid-19 je včeraj zahteval 36 življenj skupaj doslej že 2631 (V Sloveniji po statističnih podatkih povprečno na dan – velja za leto 2019 – umre 56 ljudi).

V bolnišnicah se zdravi kar 1170 (-51 manj kot včeraj). s covidom-19, na intenzivni negi pa jih je 198 (-7 več kot včeraj).

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 29. 12. 2020 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 5667 (hitrih testov 5073)
– Št. pozitivnih: 1549 (27,3 %) – ob hitrem testiranju 408 oseb
– Št. hospitaliziranih: 1170 (51 manj kot včeraj
– Št. oseb na intenzivni negi: 198 (7 manj kot včeraj)
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 37
– Št. umrlih: 36 (6 več kot včeraj)
Ponekod tudi v tem tednu se nadaljuje množično hitro testiranje (kje in kdaj – aktivna povezava) – Občanke in občani, ki se želijo testirati, morajo s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati.
 CEPIVO IN CEPLJENJE – V dveh dneh je bilo proti covidu-19 cepljenih približno osem tisoč ljudi. Večinoma je šlo za stanovalce domov za starejše, cepljeni pa so bili tudi nekateri zdravstveni delavci, ki delajo na najbolj izpostavljenih mestih. Zadnji odmerki iz prve pošiljke bodo predvidoma porabljeni danes, že jutri ali v četrtek bo v Slovenijo prispela nova pošiljka s skoraj sedem tisoč odmerki cepiva….https://www.gov.si/…/koronavi…/cepljenje-proti-covid-19/

Vlogo za cepljenje se lahko elektronsko odda na portalu e-uprava (e-uprava.gov.si) na dva načina, z uporabo e-identitete, z uporabo digitalnega elektronskega potrdila ali brez uporabe e-identitete, z vnosom e-naslova in drugih podatkov

POMEMBNO – UKREPI V PRIJAJAOČIH DNEH – Možnost druženja na zasebnih površinah z ljudmi iz največ dveh gospodinjstev, pri čemer je druženje omejeno na največ šest odraslih (otroci do 15. leta so izvzeti), bo veljalo 31. decembra in 1. januarja. Če se epidemiološke razmere ne bodo poslabšale, bo podobno na silvestrovo od 12.00 in prvega januarja do 20.00. Omejitev nočnega gibanja ostaja veljavna.

NIJZ –  Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00.

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s