Ameriški kongres potrdil Joeja Bidna za 46. predsednika ZDA

Washington, 7. januar 2021 – Demokrat Joe Biden je bil, po včerajšnjih nemirih prvič po letu 1812, ko so privrženci Donalda Trampa začasno zasedli kongresno zgradbo ZDA,  pravkar potrjen za 46. predsednika ZDA. Zdaj je uradno zbral 270 potrebnih volilnih glasov.

Tako je v kongresu propadel še zadnji poskus več republikancev, da bi izpodbijali rezultat predsedniških volitev v eni od ameriških zveznih držav, in sicer ugovor republikanskih poslancev in republikanskega senatorja Josha Hawleyja, ki sta ga vložila proti volilnemu rezultatu iz države Pennsylvanie, torej to pomeni, da ugovor republikancev, da bi preprečili imenovane Joeja Bidna za 46. predsednika ZDA, dokončno ničen.

Kongres Združenih držav Amerike je zakonodajna veja oblasti ZDA in vodilno telo ameriške zvezne vlade. Kot dvodomna ustanova združuje spodnji dom in zgornji dom senat. Spodnji dom ima 435 članov; vsak predstavlja določeno okrožje, njegov mandat pa traja dve leti. Senat ima 100 senatorjev, ki imajo šestletni mandat.

Odhajajoči ameriški predsednik Donald Trump je nasledniku Joeju Bidnu zagotovil, da bo izročil položaj. “Tudi če se popolnoma ne strinjam z izidom volitev in to “dejstva potrjujejo”, bo 20. januarja prišlo do ustrezne predaje,” je sporočil preko tiskovnega predstavnika urada predsednika ZDA preko Twitterja. Trump je tokrat prvič priznal svoj poraz na novembrskih volitvah./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s