V Sloveniji včeraj opravili 4895 PCR-testov, o tega okuženih 1380 osebi, umrlo pa jih je 26

Ljubljana, 9. januar 2020 – Včeraj, 8. januarja  je bilo opravljenih 4895 PCR-testov– okuženih pa je bilo kar 1380 osebi (delež pozitivnih izvidov testov je rekordnih 28,2odstotkov). Opravljenih je bilo tudi 8174 hitrih testov, pri čemer je bilo ugotovljenih pri testih 463 okuženih testirancev (5,7 %). Aktivnih primerov okužbe v Sloveniji je zdaj 24.230.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 1143 (17 manj kot večeraj). Na oddelkih intenzivne nege se je včeraj zdravilo 194 oseb (3 več kot včeraj).  Doslej je s covidom-19 po podatkih covid-sledilnika umrlo 2947 ljudi, včeraj 26.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 8. 1. 2021 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 4895/PCR testi/8174 hitri testi
– Št. pozitivnih: 1380 PCR /463 hitri
– Št. hospitaliziranih: 1143
– Št. oseb na intenzivni negi: 194
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 106
– Št. umrlih: 26
POMEBNO ZA POTNIKE IN DRŽAVLJANE – Potovanja – V veljavi je tudi nekaj sprememb ob prehajanju zunanje schengenske meje, kjer ne izvajajo več hitrih antigenskih testov, ampak morajo te potniki opraviti pred prihodom v Slovenijo. Na vseh mejnih prehodih se po novem priznavajo negativni testi PCR, opravljeni v tretjih državah. Hitri testi pa morajo biti opravljeni v EU-ju ali schengenskem območju. Možnost prekinitve karantene ob negativnem testu nekaj dni po prihodu v Slovenijo spet velja za vse, ne glede na državljanstvo.

Javni prostor gibanje – Vnovič pa je začasno omejeno izvajanje športnih programov v državi. Treningi so tako dovoljeni le vrhunskim, perspektivnim, poklicnim in reprezentančnim športnikom v kategorijah kadetov in mladincev ter registriranim športnikom, ki se lahko udeležujejo tudi določenih športnih tekmovanj.

Omejena je tudi rekreacija, ki je dovoljena le, če jo izvaja posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva na prostem oziroma odprtih javnih krajih. Za izvajanje rekreacijskih dejavnosti je še vedno dovoljeno prehajanje med občinami znotraj statistične regije, kjer imajo posamezniki prebivališče.

 CEPIVO IN CEPLJENJE – Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo je glede drugega potrjenega cepiva v EU,- EMA je včeraj potrdila cepivo Moderne-, dejal, da je sestavljeno zelo podobno, kot je cepivo podjetij Pfizer in Biontech, gre za RNA cepivo. Slovenija bo v prvi pošiljki prejela 1000 odmerkov…….https://www.gov.si/…/koronavi…/cepljenje-proti-covid-19/

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še pohvala NIJZ – Kot nam je sporočil bralec, ki sodi med ranljivo skupino saj star več kot 70 let, so ga po zdravljenju doma, po ugotovitvi, da je okužen, poklicali iz NIJZ, od koder so se pozanimali o njegovem počutju in mu nato, ko jim je povedal, da se počuti dobro, dali še nekaj napotkov za naprej, ter mu svetovali, da naj se mu trenutno ne mudi na cepljenje. Kar pa mora vsak urediti s svojim osebnim zdravnikom.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

STANJE PRI JUŽNIH IN SEVERNIH SOSEDIH

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 1401 na novo okuženih skupaj 5798. V bolnišnicah se na Hrvaškem zdravi 2084 ljudi, od tega jih je v intenzivni negi 191. Do danes je na Hrvaškem umrlo 4342 osebe, samo včeraj 38.

Avstrija:  Testiranje v Avstriji pa je pokazalo, da je pri naših severnih sosedih v zadnjih 24 urah število okuženih 2087 oseb. V Avstriji je včeraj za covid-19 umrlo 46 oseb, skupaj doslej 6.687 oseb. Trenutno se v Avstriji v bolnišnicah zdravi za covid-19 2326 oseb in 369 pa jih potrebuje intenzivno nego.

Število okuženih po deželah:

  • Dunaj:  339
  • Spodnja Avstrija:  391
  • Štajerska:  298
  • Salzburg:  287
  • Zgornja Avstrija: 435
  • Tirolska:  169
  • Koroška:  185
  • Vorarlberg:  99
  • Gradiščanska: 75
Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s