V Sloveniji včeraj opravili 1293 PCR-testov, o tega je bilo okuženih 264, umrlo je 19 oseb

Ljubljana, 25. januar 2020 – Včeraj, 24. januarja  je bilo opravljenih 1293 PCR-testov– okuženih pa je bilo 264 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je rekordnih 20,4 –odstotkov). Opravljenih je bilo tudi 1441 hitrih testov, pri čemer je bilo ugotovljenih pri teh testih 29 okuženih testirancev (2,0 %). Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 1173. Na oddelkih intenzivne nege se je včeraj zdravilo 192 oseb. Doslej je s covidom-19 po podatkih covid-sledilnika umrlo 3379 ljudi, včeraj pa kar 19.

Včerajšnji podatki kažejo, da je povprečje potrjenih primerov v zadnjih 7 dneh znašalo 1232.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 24. 1. 2021 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 1293 PCR/1441 hitri testi
– Št. pozitivnih: 264 (23,5 %)/29 (1,1)
– Št. hospitaliziranih: 1173 (+24)
– Št. oseb na intenzivni negi: 191 (+2)
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:
23
– Št. umrlih: 19 (-13)

V državi je trenutno 18.485 aktivnih primerov okužbe, kažejo podatki covid-sledilnika.

Pomembno – Od zdaj se bo pri nekaj odstotkih PCR-testov vzporedno opravljalo tudi testiranje na ta novi sev, je na ponedeljkovi konferenci potrdila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte

Kot je že včeraj sporočil predsednik vlade na posebni novinarski konferenci, je bil v soboto, 23. januarja, identificiran prvi primer okužbe z angleškim sevom koronavirusa. Zdaj poteka po vseh regijah začelo preverjanje pozitivnih brisov s posebnimi testi, ki odkrivajo okužbo z angleškim sevom.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je na vladni novinarski konferenci poudarila, da je današnje testiranje dela zaposlenih v vzgoji in izobraževanju “do sedaj najbolj množično hitro testiranje v enem dnevu, kar predstavlja velik organizacijski in logistični zalogaj.” Kljub temu na terenu za zdaj niso zaznali kakšnih težav.
Namreč po odredbi vlade naj ravnateljstev ne bi smeli, jutri, ko se odpirajo šole prve triade, dovoljevati učenja učiteljem, ki se ne izkažejo z negativnim testom.

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Danes naj bi v Slovenijo prišla pošiljka z okoli 21.060 odmerki Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. Cepiva bodo namenjena drugemu odmerku tistih, ki so se pred tremi tedni že cepili……https://www.gov.si/…/koronavi…/cepljenje-proti-covid-19/

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

STANJE PRI JUŽNIH IN SEVERNIH SOSEDIH

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 134 na novo okuženih skupaj 2519. V bolnišnicah se na Hrvaškem zdravi 1485 ljudi, od tega jih je v intenzivni negi 138. Do danes je na Hrvaškem umrlo 4715 osebe, samo včeraj  32.

Avstrija:  Od sobote do nedelje so v Avstriji ob testiranju našli 1109 novih okuženih oseb. Za covid-19 pa je pri naših severnih sosedih doslej skupaj umrlo 7.451 oseb, včeraj 33.
Od polnoči je v Avstriji začela veljati uredba, da se minimalna razdalja poveča z enega (1) metra na (2) dva metra, nošenje maske FFP2 je obvezno na številnih področjih (javni prevoz, trgovine…). Zaščita za usta in nos iz blaga ni več dovoljena. Kdor teh odredb ne bo upošteval bo moral zato plačati 25 evrov globe.
Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s