V Sloveniji včeraj opravili 4958 PCR-testov, o tega je bilo okuženih 1144, umrlo je 23 oseb

Ljubljana, 28. januar 2020 – Včeraj, 27. januarja  je bilo opravljenih 4958 PCR-testov– okuženih pa je bilo 1144 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je rekordnih 23,1 odstotkov). Opravljenih je bilo tudi 8.639 hitrih testov, pri čemer je bilo ugotovljenih pri teh testih 372 okuženih testirancev (4,3 %).

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 1106. Na oddelkih intenzivne nege se je včeraj zdravilo 171 oseb. Doslej je s covidom-19 po podatkih covid-sledilnika umrlo 3429 ljudi, včeraj 23.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 27. 1. 2021 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 4958 PCR/4958 hitri testi
– Št. pozitivnih: 1144 (23,1 %)/372 (4,3%)
– Št. hospitaliziranih: 1106 (-34)
– Št. oseb na intenzivni negi: 171 (-1)
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 91

– Št. umrlih: 23 (+4)

V državi je trenutno 17.650 aktivnih primerov okužbe, kažejo podatki covid-sledilnika.

Pomembno! Obalno-kraška in zasavska regija sta po novem spet v črni fazi in vlada v teh dveh regijah zaostruje ukrepe. Od sobote se spet zapirajo smučišča ter vse pred tednom dni odprte trgovine in storitvene dejavnosti, vrata zapirajo tudi muzeji in knjižnice, še naprej pa bodo odprte trgovine z živili in kozmetiko, kjer bo od sobote, torej po vsej državi, mogoče spet kupiti nogavice in perilo.

Ali bodo v obalno-kraški in zasavski regiji spet zaprli pred dvema dnevoma odprte vrtce in šole, naj bi bilo znano po današnji seji vlade. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so vladi sicer svetovali, naj v primeru potrebe po dodatnem zaostrovanju zapre vse druge lokacije, kjer je možen prenos, ne pa šol in vrtcev.

Po besedah vodje vladne strokovne skupine Bojane Beović v zadnjih nekaj dneh opažajo posamezna izboljšanja, predvsem manjše število bolnikov potrebuje bolnišnično zdravljenje in intenzivno nego. Zmanjšalo se je število sprejemov iz domov starejših občanov. “K temu prispeva velika prekuženost stanovalcev, saj jih je več kot polovica covid-19 že prebolela, in cepljenje,” pojasnjuje. Teža okuženih se tako premika s starejše na mlajšo populacijo. “Slovenija res ne spada med države z zelo strogimi ukrepi. Po oceni mednarodnih institucij smo po strogosti ukrepov nekje na sredini, pa vendarle bi pričakovali, da bi bila krivulja podobno kot drugje vsaj nekaj časa nižja. Razlogi za to so številni, gre pač za dogajanje v družbi, ki ga je zelo težko spreminjati,” je še povedala vodja vladne strokovne skupine .

CEPIVO IN CEPLJENJE –  ….…https://www.gov.si/…/koronavi…/cepljenje-proti-covid-19/

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

STANJE PRI JUŽNIH IN SEVERNIH SOSEDIH

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 619 na novo okuženih skupaj 3173. V bolnišnicah se na Hrvaškem zdravi 1.326 ljudi, od tega jih je v intenzivni negi 180. Do danes je na Hrvaškem umrlo 4799 osebe, samo včeraj 30.

Avstrija:  Od sobote do nedelje so v Avstriji ob testiranju našli 1449 novih okuženih oseb. V bolnišnicah se zdravi 1791 oseb intenzivno nego pa potrebuje 298. Za covid-19 je pri naših severnih sosedih doslej skupaj umrlo 7.607 oseb, včeraj 44.
Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://www.worldometers.info/coronavirus/ Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s