Janša poslancem DeSUS-a dal rok do srede; Jurša sporočil, da se bodo odločili v torek

Ljubljana, 29. januar 2021 – Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci ovrgel namige, da bi razmišljal o tem, da bi začasno vodenje zdravstvenega resorja poveril drugemu članu vlade, kot so o tem poročali nekateri mediji Mateju Toninu. Janša je jasno sporočil, da ta ni bilo planirano in tudi ne bo predlagano.

Janša pravi, da je potem, ko je z mesta ministra za zdravje odstopil eden od DeSUS-voh ministrov Tomaž Gantar, Kot je povedat, da je res potekalo posvetovanja v koaliciji, kdo naj bi začasno opravljal funkcijo, in res je tudi, da bilo v igri ime ministra za obrambo Mateja Tonina. “A smo se skupaj odločili, da je najbolj smiselno, da začasno to funkcijo prevzamem sam in predlagam novega ministra takoj, ko se razreši situacija, ki je nastala po odločitvi sveta DeSUS-a o izstopu iz koalicije,” je dejal Janša.

Kot je še poudaril, da “glede na to, da na razmerje sil in podporo vladi ne odločajo neposredno organi strank, ampak poslanci v parlamentu ter upoštevajoč, da stališče vseh članov poslanske skupine DeSUS-a glede tega vprašanja še ni jasno zato Državnemu zboru ni posredoval predlaga novega ministra za zdravje”.

Po besedah Janše se morajo zdaj pri DeSUS-u do srede naslednjega tedna, to je 4. februarja, ko je sestanek koalicije, odločiti, ali bodo sodeli z vlado ali postali opozicija, kar pomeni, da bodo ali ne bodo imeli v vladi glede na sedanjo pogodbo svojih ministrov in drugih kadrov.

“Kajti želimo rešiti ta vprašanja razrešiti z enim korakom. Če poslanska skupina DeSUS-a večinsko ne podpira več vlade, potem je v zraku tudi ministrstvo za kmetijstvo, ki po koalicijski pogodbi pripada tej stranki,” je navedel Janša.

Torej je zdaj vse odvisno od odločitve poslancev DeSUS-a, in sicer ali bo predsednik vlade v DZ poslal predlog za enega ministrskega kandidata ali za dva.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je po pozivu Janše, naj se poslanci DeSUS odločijo, ali podpirajo vlado, sporočil, da bodo poslanci z vodstvom stranke o tem govorili v torek. Za STA pa je dejal, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji. Poslanec Branko Simonovič meni, da bi trenutno kazalo iti v konstruktivno opozicijo. Tore bo vse znano prihodnji torek oz. najkasneje v sredo./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s