Avstrijski OMV prodaja svoj 92,25-odstotni delež v družbi OMV Slovenija

Ljubljana, 5. februar 2021 – Avstrijska energetska družba OMV namerava v okviru programa prodaje naložb med drugim prodati tudi 92,25-odstotni delež v družbi OMV Slovenija, kar vključuje 108 bencinskih servisov v Sloveniji. Tako se drugi največji ponudnik naftnih derivatov umika iz Slovenije, ki v Sloveniji nastopa pod znamkami OMV, Eurotruck, Avanti in Diskont. Avstrijska energetska družba OMV je prisotna v Sloveniji z družbo OMV Marine, ki pa je naj ne bi prodali. OMV na bencinskih servisih v Sloveniji ne prodaja bencina in dizla lastne proizvodnje, zato so se odločili, da bodo to odsvojili, so navedli v svoji javni odločitvi.

Velja dodati, da ima energetska družba OMV v desetih evropskih državah približno 2100 bencinskih servisov. OMV pa upravlja tudi objekte za skladiščenje plina v Avstriji ter Nemčiji. Leta 2019 je prodal za 137 TWh plina.

Na slovenskem trgu je OMV prisoten od leta 1992, ko je družba OMV AG skupaj z Istrabenzom in Ino ustanovila družbo OMV Istrabenz, d. o. o. Leta 2004 pa je družba OMV AG postala večinski lastnik podjetja, ki se je nato preimenovalo v OMV Slovenija, d. o. o.

Ob tem velja pogledati zgodovino Bavčarjevih neumnih poslovnih potez, ki jih je ta storil leta 2004, ko je Istrabenz pod njegovo taktirko zavoženo podjetje reševal z razprodajo premoženja. Del tega je bil tudi 50-odstotni delež dejavnosti prodaje naftnih derivatov, kar je Bavčar prodal OMV Marketing&Refining z Dunaja.

Zgodovina Istrabenza pravi, da je ta svojo prvo bencinsko črpalko odprl leta 1947, leta 1995 pa je bila ustanovljena holdinška družba Slomin, ki je združila dejavnosti, povezane s prodajo naftnih derivatov na slovenskem, hrvaškem in italijanskem trgu v skupini Istrabenz. Njena članica je tako postala tudi družba OMV Istrabenz. Lastnika holdinške družbe pa sta z enakima 50-odstotnima deležema bila Istrabenz in dunajski OMV. 1. marca 1996 se je družba OMV Istra preimenovala v OMV Istrabenz. Istrabenz je za svoj delež iztržil 90 milijonov evrov. Koliko bo zdaj iztržila avstrijska energetska družba OMV za 120 bencinskih servisov pa bomo videli v prihodnjih mesecih.

Sodeč po stanju na tržišču naftni derivatov v Sloveniji je realno najsposobnejši kupec avstrijskih bencinskih servisov OMV v Sloveniji madžarski MOL, ki se že nekaj časa trudi postati drugi prodajalec naftnih derivatov v Sloveniji (prvi je Petrol, ki jih ima 318). Trenutno razpolaga s 48 bencinskimi servisi.  S svojimi poslovnimi dejavnostmi pa je MOL prisotna v več kot 30 državah po vsem svetu in zaposluje skoraj 25.000 ljudi. Kot 100 % podružnica Skupine MOL, je podjetje MOL Slovenija d.o.o. prisotno na slovenskem trgu že vse od leta 1996. Glavna dejavnost podjetja je prodaja naftnih derivatov na slovenskem trgu na debelo in drobno./LN/Foto: LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s