Gostinci vlado pozvali k odprtju vseh gostinskih lokalov

Ljubljana, 11. marec 2021 – Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je vlado ponovno pozvala k odprtju gostinskih lokalov po vsej Sloveniji, in sicer po vzoru Italije. To pomeni, da bi dovolili tako strežbo na vrtovih in terasah kot tudi v notranjosti gostinskih lokalov. Obenem sekcija poziva k odpravi omejitve prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih.

»Poudarjamo, da gostinski lokali niso bili nikoli vir okužb, zato si želimo, da se odprejo gostinski lokali po vsej Sloveniji, ne zgolj v posameznih regijah. Glede na to, da številni lokali nimajo teras in vrtov, predlagamo odprtje tudi notranjih prostorov. Poleg tega vremenske razmere pogosto ne dopuščajo strežbe na terasah in vrtovih, zato se tudi sedaj številni gostinci v vzhodni Sloveniji niso odločili za odprtje svojih lokalov. Izkušnje italijanskih kolegov kažejo, da  je mogoče gostinsko dejavnost opravljati povsem varno, ob upoštevanju določenih zaščitnih ukrepov,« je prepričan Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

Sekcija še predlaga, da se gostincem, ki ne izpolnjujejo pogojev za odprtje, omogoči nadaljnje koriščenje pomoči iz protikoronskih paketov. Prav tako pa sekcija pričakuje, da bo vlada kmalu sprejela še PKP9, v katerem naj bi bila zagotovljena pomoč tej najbolj prizadeti panogi.

Za odpravo omejitev glede prevedi prodaje alkohola – Sekcija tudi predlaga odpravo omejitve prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih ter možnost uživanja alkoholnih pijač pred lokali. Kot zatrjujejo pri OZS imajo gostinci ogromno škodo tudi zaradi prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih, saj so roki trajanja alkoholnih pijač omejeni. V sekciji ugotavljajo, da se zaradi omejitev v odloku alkohol sedaj pogosto prodaja na črno. Zato je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, na slabšem tudi država, ki ima dodatno izgubo zaradi nepobranih dajatev. Zanje je nelogično tudi to, da je v sklopu B2B prodaja alkohola v lokalih dovoljena, medtem ko na prevzemnih mestih alkohola ni mogoče prodati strankam.

Poleg tega lahko državljani alkohol kupujejo v vseh živilskih trgovinah, prevzem v gostinskem lokalu pa ni mogoč. Svoj pogled ponazarjajo tako, da je praksi to videti približno tako: »ko nekdo pred gostinskim lokalom prevzame pico, mora po pivo še v trgovino, zato so takšne omejitve po mnenju gostincev diskriminatorne in absurdne, je še zapisano v sporočilu za javnost Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s