KPK zaključila postopek v zvezi s prodajo parcele MO Koper ministru Hojsu

Ljubljana, 15. marec 2021 – Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je sporočila, da zaključila postopek v zvezi s prodajo parcele na območju Kolombana Mestne občine Koper, katere končni lastnik je med drugimi postal tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kot je KPK zapisala v sporočilu za javnost prijava na podlagi predhodnega preizkusa, ni bila sprejeta v nadaljnjo obravnavo, torej je zaključena.

Bled, Festivalna dvorana. Strateski forum Bled 2020. Prihodi gostov. Minister za notranje zadeve Ales Hojs.

Komisija je postopek začela na podlagi v letu 2020 prejete prijave zaradi suma nepravilnosti pri prodaji parcele Mestne občine Koper, katere končni lastnik je med drugimi postal tudi minister za notranje zadeve. Komisija je v okviru predhodnega preizkusa zaprosila in pridobila pojasnila in dokumentacijo Mestne občine Koper in Slovenskega inštituta za revizijo, preverila je postopek prodaje določene nepremičnine, opravila razgovor s cenilcem nepremičnin ter vpogledala v javno dostopne objave.

Komisija za preprečevanje korupcije je v sporočilu za javnost zapisala, da v obravnavani zadevi glede na zbrane podatke ni mogoče potrditi obstoja kršitev iz pristojnosti Komisije, zato je postopek ustavila.

Je pa zaznala določena tveganja, zaradi katerih je Mestni občini Koper podala priporočila, da od izvajalcev, pri katerih naroči izdelavo cenitve nepremičnine za namen izvedbe javne dražbe, zahteva, da v cenitveno poročilo jasno zapišejo, ali s cenitvijo ugotovljena cena vsebuje davek (DDV) ali ne./LN

Leave a Reply