Pomembno je vedeti – Novosti pri odrejanju karantene

Ljubljana, 25. marec 2021 – Vlada je v torek, 23. marca, sprejela nov predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero nadomešča predlog prvotne novele, ki ga je določila 10. marca. Med drugim je novo to, da bo oseba, ki jo bosta v karanteno napotila NIJZ ali policija, morala podpisati izjavo o seznanitvi s karanteno, v nasprotnem primeru ji bo karantena odrejena z odločbo ministrstva.


S podpisom se bodo osebe zavezale, da bodo karanteno prestajale na domu, kar pomeni, da bodo sprejele obveznosti, ki izhajajo iz napotkov v izjavi in navodil NIJZ. Ker gre za prostovoljno odločitev osebe in ne za oblastno odločitev organa, s katerim bi osebi naložil dolžnost, novela zakona ne predvideva pravnega sredstva zoper izjavo. Za osebe, ki izjave ne bodo podpisale, novela zakona določa, da se jim odredi ukrep karantene na domu z odločbo ministrstva za zdravje. V tem primeru bo posameznik imel možnost vložitve pravnega sredstva zoper odločbo ministrstva.

Če je v karanteno napotena zaposlena oseba, mora v roku 24 ur o tem obvestiti svojega delodajalca. Kadar je z zakonom določeno, da osebi, ki prestaja karanteno na domu, pripada nadomestilo plače ali druge pravice iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva, lahko nadomestilo plače ali druge pravice uveljavlja z izjavo iz tega zakona.

Za namen izvajanje nadzora nad karanteno na domu predlog novele določa evidenco podatkov, ki jo upravlja NIJZ in do katere dostopa zdravstveni inšpektorat, glede na nov predlog pa tudi ministrstvo in policija./LN/Vir: IUS-INFO

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s