Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb preseglo število 1043

Ljubljan, 2. april 2021 – Včeraj, 1. april, je bilo opravljenih 5353 PCR-testov– okuženih pa je bilo 1169 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 21,8–odstotkov). Opravljenih je bilo tudi 17.917 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 515. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 118 oseb.

Doslej je s covidom-19 po podatkih covid-sledilnika umrlo 4062 ljudi, včeraj 9. 7-dnevno povprečje: 1043. Trenutno je v državi 13.629 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, navaja sledilnik za covid-19. Najvišja incidenca ostaja v goriški regiji, najbolje kaže pomurski in posavski regiji.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 2. 4. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 5353 PCR/17.907 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 1169 (21,8 %)

– Št. hospitaliziranih: 515  (3 manj kot včeraj)

– Št. oseb na intenzivni negi: 118 (10 več kot minuli dan)

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 53

– Št. umrlih: 9 (2 več, kot dan prej )

– 7-dnevno povprečje okužb: 1043 (1022 dan prej)

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 260.240 ljudi in z dvema odmerkoma 116.121 (podatki še niso ažurirani).  https://www.gov.si/…/koronavi…/cepljenje-proti-covid-19/

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

STANJE PRI JUŽNIH IN SEVERNIH SOSEDIH

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 2.362 okuženih oseb od 9064 testiranih. V bolnišnicah se zdravi 1.464 oseb na intenzivni negi pa jih je 153.  Do danes je na Hrvaškem umrlo 6.023 osebe, samo včeraj 29. Podatek je pomemben za tiste, ki si želijo kljub omejitvam na Hrvaško. Na Hrvaško lahko stopite z veljavni hitrim testom. A velja vedeti, ko se vračate od tam v Slovenijo se morate izkazati z PCR-testom.

Najnovejša Odločba o začasni prepovedi in omejitvah prečkanja mejnih prehodov Republike Hrvaške zaradi zaščite prebivalstva pred boleznijo Covid-19 z dne 1. april 2021 določa, da v Republiko Hrvaško lahko vstopijo osebe, ki prihajajo neposredno iz držav in/ali regij članic Evropske unije oziroma državi in/ali regij članic schengenskega prostora in držav pridruženih schengenskemu prostoru, ki imajo:

–   Potrdilo o negativnem PCR ali hitrem antigenskem testu na SARS-CoV-2, ki se nahaja na Skupnem seznamu hitrih antigenskih testov in jih priznavajo države članice EU, objavlja pa jo Evropska komisija, ki ni starejši od 48 ur od trenutka testiranja do prihoda na mejni prehod. V kolikor gre za hitri antigenski test in bivanje daljše od 10 dni v Republiki Hrvaški, do desetega dne od izdaje prvega testa, mora slediti ponovno testiranje.

–     Potrdilo o cepljenju za osebe, pri katerih je minilo 14 dni od drugega odmerka cepiva proti COVID-19 ali od prvega odmerka cepiv, za katere je predviden en odmerek.

–    Potrdilo pozitivnega PCR ali hitrega antigenskega testa oziroma zdravniško potrdilo, ki dokazuje, da je oseba prebolela infekcijo SARS-CoV-19 v zadnjih 180 dneh, test pa je starejši od 11 dni.

–    Možnost opravljanja PCR ali hitrega antigenskega testa takoj po vstopu v Republiko Hrvaško (v lastnem strošku), pri čemer je obvezna karantena do prejetja negativnega izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se odredi karantena v trajanju 10 dni.

Izjeme od zgoraj navedenih pogojev so:

–  Delavci in samozaposlene osebe, ki opravljajo ključne naloge, vključno z zdravstvenimi delavci, obmejni in usmerjenimi delavci ter sezonskimi delavci kot je to navedeno v Smernicah o realizaciji svobodnega gibanja delavcev v času pandemije bolezni COVID-19

–   Učenci, študenti in stažisti, ki vsakodnevno potujejo v tujino.

–  Pomorščaki in delavci v sektorju prometa in ponudniki storitev prevoza, vključno z vozniki tovornih vozil, ki prevažajo dobrine za uporabo na državnem področju ter tiste, ki so v tranzitu.

–  Diplomati, osebje mednarodnih organizacij in osebe, ki prihajajo na povabilo mednarodnih organizacij ter čigar fizična prisotnost je potrebna za funkcioniranje teh organizacij ter vojno osebje, policisti, osebje civilne zaščite in humanitarni delavci pri opravljanju njihovih dolžnosti.

–    Osebe, ki potujejo in nujnih družinskih in poslovnih razlogov, vključno z novinarji pri opravljanju njihove dolžnosti.

–   Potniki v tranzitu, pri čemer Republiko Hrvaško morajo zapustiti v roku 12 ur od vstopa na ozemlje Republike Hrvaške.

–   Pacienti, ki potujejo iz nujnih zdravstvenih razlogov.

Pomembna novost je tudi ta, da otroci mlajši od starosti 7 let, ki potujejo v spremstvu staršev/skrbnikov, ne potrebujejo negativnega rezultata testa ali karantene, v kolikor starši/skrbniki imajo negativen PCR ali hitri antigenski test oziroma potrdilo o cepljenju ali preboleli bolezni.

Vsem potnikom še naprej svetujemo predhodno napoved prihoda prek aplikacije https://entercroatia.mup.hr/.

Začasna prepoved in omejitev prehajanja mejnih prehodov Republike Hrvaške zaenkrat  velja do 15. aprila 2021

Vse ažurne informacije pa lahko najdete na https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210 ali na https://croatia.hr/sl-SI/coronavirus-2019-ncov-q-and-a

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 3.137 novih okuženih oseb. Za covid-19 je pri naših severnih sosedih doslej skupaj umrlo 9.407 oseb, samo včeraj 29. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 2.294 od tega 535 pa potrebujejo intenzivno nego.

Številke iz zveznih držav:

Novi primeri zvezne države

Gradiščanska: 114
Koroška: 174
Spodnja Avstrija: 759
Zgornja Avstrija: 473
Salzburg: 203
Štajerska: 425
Tirolska: 247
Vorarlberg: 72
Dunaj: 670

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s