Covid-19: 7-dnevno povprečje okužb v Sloveniji za včeraj znaša 682

Ljubljan, 26. april 2021 – Včeraj, 25. april, je bilo opravljenih 1.354 PCR-testov– okuženih pa je bilo 191 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 14,1–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 6.418 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 643. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 158 oseb. Doslej je umrlo 4.197 oseb od tega včeraj 5 bolnikov. 7-dnevno povprečje okužb po svežih podatkih NIJZ-ja znaša 682. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 10.362 aktivnih okužb.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 25. 4. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1354PCR/6.418 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 191

– Št. hospitaliziranih: 643  (13 več kot dan prej)

– Št. oseb na intenzivni negi: 158 (1 več kot minuli dan)

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 32 (26 manj kot dan prej)

– Št. umrlih: 5(enako kot dan prej )

– 7-dnevno povprečje okužb: 682 (688 dan prej)

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

Od danes, 24. aprila, je mogoče odpreti terase lokalov po vsej državi, v pomurski, goriški in obalno-kraški regiji pa lahko prebolevniki, cepljeni in tisti z negativnim testom uporabljali tudi notranje prostore lokalov.

V ponedeljek. 26. aprila, bodo začeli obratovati tudi nastanitveni obrati, ki ponujajo do 30 sob. Ob tem se bodo lahko odprli tudi avtokampi. V rumenih regijah bodo od ponedeljka lahko ponujali storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, ne glede na velikost.

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 408.984 ljudi in z dvema odmerkoma 175.319 https://www.gov.si/…/koronavi…/cepljenje-proti-covid-19/. Prebivalcem je dana možnost, da z oddajo vloge vnaprej izrazite željo, da bi bili cepljeni takoj, ko bo to mogoče. Vaš interes bo uporabljen v sistemu naročanja na cepljenje v zdravstvenih ustanovah….https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/sociala-zdravje-smrt/zdravje/vloga-cepljenje

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 410 okuženih oseb (podatek HRT). V bolnišnicah se nahaja 2.315 oseb, od tega jih 259 potrebuje intenzivno nego. Na Hrvaškem je doslej umrlo 6.859, samo včeraj 51.

Kako slovenski državljani sramotijo svojo državo, da bi vstopili v trenutno v eno od najbolj okuženih držav – Hrvaško… Kot poroča portal RTV Slovenija so hrvaški policisti minulo soboto na mejnem prehodu Sečovlje ustavili slovenski par, ki je ponaredil datum na svojih antigenskih testih. Zatem so ustavili dva Slovenca, ki sta pokazala pozitivna PCR-testa kot dokaz, da sta prebolela covid-19. A so policisti po preverjanju ugotovili, da se dvojica sploh ni testirala. Potem je še en par slovenskih državljanov policistom pokazal negativna PCR-testa, a se je pokazalo, da se tudi nista testirala, je objavila policijska uprava hrvaške Istre.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 1.566 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 1.839 oseb od tega jih 527 potrebuje intenzivno nego. V Avstriji je doslej umrlo za covid-19 10.098 oseb.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s