Covid-19: 7-dnevno povprečje okužb v Sloveniji 636

Ljubljan, 29. april 2021 – Včeraj, 28. april, je bilo opravljenih 3.937 PCR-testov– okuženih pa je bilo 918 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 23,3–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 34.314 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 636. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 157 oseb. Doslej je umrlo 4.227 oseb od tega včeraj 6 bolnikov. 7-dnevno povprečje okužb po svežih podatkih NIJZ-ja znaša 632. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 9.304 aktivnih okužb.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 28. 4. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 3.937PCR/34.314 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 918

– Št. hospitaliziranih: 636  (13 manj kot dan prej)

– Št. oseb na intenzivni negi: 157 (4 maj kot minuli dan)

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 59 (1 več kot dan prej)

– Št. umrlih: 6(1 manj kot dan prej )

– 7-dnevno povprečje okužb: 636 (611 dan prej)

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

Dobro je vedeti – Kot je na vladni novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc, se je vlada v sredo zaradi nekoliko boljše epidemiološke slike odločila za dodatno sproščanje ukrepov na gospodarskem področju, olajšali so tudi ponujanje in prodajo blaga končnim potrošnikom.

V štirih rumenih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska in obalno-kraška) se dodatno sproščajo storitvene dejavnosti. V teh regijah lahko gostje nastanitvenih obratov hrano in pijačo za mizami uživajo tudi v notranjosti gostinskih obratov. Torej pod enakimi pogoji, kot je to mogoče v gostinskih obratih, ki niso del nastanitvenih obratov.

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 413.033 ljudi in z dvema odmerkoma 180.084 https://www.gov.si/…/koronavi…/cepljenje-proti-covid-19/. Prebivalcem je dana možnost, da z oddajo vloge vnaprej izrazite željo, da bi bili cepljeni takoj, ko bo to mogoče. Vaš interes bo uporabljen v sistemu naročanja na cepljenje v zdravstvenih ustanovah….https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/sociala-zdravje-smrt/zdravje/vloga-cepljenje

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 2.904 okuženih oseb (podatek je včerajšnji). 

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 2.229 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 1.839 oseb od tega jih 527 potrebuje intenzivno nego. V Avstriji je doslej umrlo za covid-19 10.179 oseb (včeraj 27).

Dobro je vedeti – Avstrija naj bi z 19. majem za vstop odpravila obvezno karanteno za prihod iz držav, ki so na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje bolezni (ECDC) obarvane rdeče. Za Slovenijo Avstrija trenutno še ne omogoča vstopa brez obvezne desetdnevne karantene, se razume za vstope, za katere ne veljajo določene izjeme, in sicer TE – AKTIVNA POVEZAVA.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s