Covid-19: V Sloveniji se stanje počasi le umirja; Na NIJZ testirajo novo aplikacije za prijavo na cepljenje

Ljubljan, 3. maj 2021 – Včeraj, 2. maj, je bilo opravljenih 1.380 PCR-testov– okuženih pa je bilo 209 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 15,1–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 7.144 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 605. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 147 oseb. Doslej je umrlo 4.264 oseb od tega včeraj 6 bolnikov. 7-dnevno povprečje okužb po svežih podatkih NIJZ-ja znaša 661. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 9.503 aktivnih okužb. Iz navedenega sledi, da smo v oranžni fazi vladnega načrta sproščanja koronskih omejitev.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 2. 5. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.380PCR/7.144 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 209

– Št. hospitaliziranih: 608  (3 več kot dan prej)

– Št. oseb na intenzivni negi: 147 (5 maj kot minuli dan)

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 19

– Št. umrlih: 6  (enako kot dan prej )

– 7-dnevno povprečje okužb: 661 (dan prej 659)

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 427.449 ljudi in z dvema odmerkoma 213.453 https://www.gov.si/…/koronavi…/cepljenje-proti-covid-19/. Prebivalcem je dana možnost, da z oddajo vloge vnaprej izrazite željo, da bi bili cepljeni takoj, ko bo to mogoče. Vaš interes bo uporabljen v sistemu naročanja na cepljenje v zdravstvenih ustanovah….https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/sociala-zdravje-smrt/zdravje/vloga-cepljenje

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar pa je povedala, da se veliko pričakuje od nove aplikacije za prijavo na cepljenje, ki jo trenutno testirajo strokovnjaki z Nacionalnega instituta za javno zdravje. Predstavljena naj bi bila v tem tednu.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 349 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 2.247 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 244. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 7.218 oseb, samo včeraj 36.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 1.091 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 1.647 oseb od tega jih 476 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10 260 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s