Covid-19: Podatki kažejo nadaljevanje umirjanja stanja, kar pa še ne zagotavlja brezbrižnosti

Ljubljan, 12. maj 2021 – Včeraj, 11. maj, je bilo opravljenih 4.689 PCR-testov– okuženih pa je bilo 726 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 13,5–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 27.065 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 463. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 127 oseb. Doslej je umrlo 4.299 oseb, od tega včeraj 2. 7-dnevno povprečje okužb po svežih podatkih NIJZ-ja znaša 524. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 8.958 aktivnih okužb. Iz navedenega sledi, da smo v oranžni fazi vladnega načrta sproščanja koronskih omejitev. Velja dodati, da tudi današnji rezultati kažejo nadaljevanje umirjanja, kapa pa še ne pomeni, da lahko postanemo brezbrižni.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 11. 5. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj:4.698 PCR/ 27.065 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 726

– Št. hospitaliziranih: 463  (14 manj kot dan prej)

– Št. oseb na intenzivni negi: 127 (5 manj kot minuli dan)

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 55

– Št. umrlih: 2  (1 manj kot dan prej )

– 7-dnevno povprečje okužb: 524 (dan prej 549)

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 489.082 ljudi in z dvema odmerkoma 255.926. Prebivalcem je dana možnost, da z oddajo vloge vnaprej izrazite željo, da bi bili cepljeni takoj, ko bo to mogoče.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 1.471 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 1.892 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 215. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 7.589 oseb, samo včeraj 40.

PCR teste na Hrvaškem zaračunavajo za domačine po »hrvaški« ceni, za tujce pa po »angleški« – Kot poroča hrvaška nacionalna televizija na Hrvaškem, natančneje na Bolu na Braču opravljajo t. i. »hrvaške« oziroma »angleške« PCR teste. Če je potrdilo testa izdano v »samo« v hrvaškem jeziku, kar velja za domačine (Hrvate) je treba za test odšteti 150 kun (20 evrov) za potrdilo, ki naj bi mu dodali tudi angleško različico podatkov o cepljenju pa tujci morajo odšteti 250 kun (33 evrov). Zanimivo, mar ne?

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 1.194 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 1.194 oseb od tega jih 344 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10 428 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Vredno je vdetiPo vsej državi, 0d 10. maja 2021, lahko gostinci strežejo tudi v notranjih prostorih, a morajo gostje imeti potrdilo, da so covid-19 preboleli, da so cepljeni ali da so testirani. Omejeno je tudi število oseb na prostor.

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s