Covid-19: Vse se odvija v pravi smeri, če bomo previdni, bo šlo še hitreje

Ljubljan, 13. maj 2021 – Včeraj, 12. maj, je bilo opravljenih 4.636 PCR-testov– okuženih pa je bilo 597 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 12,9–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 28.466 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 463. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 127 oseb. Doslej je umrlo 4.303 oseb, od tega včeraj 4. 7-dnevno povprečje okužb po svežih podatkih NIJZ-ja znaša 494. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 8.632 aktivnih okužb. Iz navedenega sledi, da smo v oranžni fazi vladnega načrta sproščanja koronskih omejitev. Velja dodati, da tudi današnji rezultati kažejo nadaljevanje umirjanja, kapa pa še ne pomeni, da lahko postanemo brezbrižni.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 12. 5. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj:4.636 PCR/ 28.466 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 597

– Št. hospitaliziranih: 450  (14 manj kot dan prej)

– Št. oseb na intenzivni negi: 123 (4 manj kot minuli dan)

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 45

– Št. umrlih: 4  (3 več kot dan prej )

– 7-dnevno povprečje okužb: 494 (dan prej 524)

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 512.316 ljudi in z dvema odmerkoma 259.686. Prebivalcem je dana možnost, da z oddajo vloge vnaprej izrazite željo, da bi bili cepljeni takoj, ko bo to mogoče.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 1.064 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 1.837 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 202. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 7.623 oseb, samo včeraj 34.

PCR teste na Hrvaškem zaračunavajo za domačine po »hrvaški« ceni, za tujce pa po »angleški« – Kot poroča hrvaška nacionalna televizija na Hrvaškem, natančneje na Bolu na Braču opravljajo t. i. »hrvaške« oziroma »angleške« PCR teste. Če je potrdilo testa izdano v »samo« v hrvaškem jeziku, kar velja za domačine (Hrvate) je treba za test odšteti 150 kun (20 evrov) za potrdilo, ki naj bi mu dodali tudi angleško različico podatkov o cepljenju pa tujci morajo odšteti 250 kun (33 evrov). Zanimivo, mar ne?

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 933 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 1.046 oseb od tega jih 316 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10 444 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj Simon Zajc je na vladni novinarski konferenci predstavil nove sprostitve v gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih, ki jih je vlada sprejela v sredo.

Poglavitna sprememba, ki bo veljala od ponedeljka, je opravljanje gostinske dejavnosti od 5.00 do 22.00. Razdalja med mizami mora biti tri metre, razdalja med osebami pa ni več določena. Pogoj največ štiri osebe za eno mizo v gostinskih obratih ne velja več za družinske člane z otroki do 18. leta. Pogoj 20 kvadratnih metrov za enega potrošnika v poslovnih prostorih ne velja več za otroke do 18. leta v spremstvu skrbnikov,” je napovedal.

Kampi po Sloveniji lahko ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot. V to niso vključeni pavšalisti, ki imajo zakupljeno mesto vse leto.

Omogočamo tudi delo igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo. Delovni čas in pogoji so enaki, kot veljajo za gostinske lokale (pogoj PCT). Delovni čas je določen med 5.00 in 22.00. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov zmogljivosti igralnih mest,” je naštel Zajc.

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s