Do 1. junija 2021 brez bistvenih sprememb ob vstopu na Hrvaško

Zagreb/Ljubljana, 15. maj 2021 – Hrvaška turistična skupnost sporoča, da je bila včeraj sprejeta odločitev Hrvaške o začasni prepovedi in omejitvah prečkanja mejnih prehodov Republike Hrvaške zaradi zaščite prebivalstva pred boleznijo Covid-19 ne prinaša bistvenih sprememb, kar pomeni, da pogoji za prestop meje k našim južnim sosedom ostajajo skoraj isti. Edina novost je, da se od danes, 15. maja 2021, za šest mesecev podaljša vstop brez negativnega testa vsem, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli Covid-19 in so znotraj tega časa cepljeni s prvim odmerkom katerega koli cepiva.

Torej, v Republiko Hrvaško lahko vstopijo osebe, ki prihajajo neposredno iz držav in/ali regij članic Evropske unije oziroma državi in/ali regij članic schengenskega prostora in držav pridruženih schengenskemu prostoru, ki imajo:

–   Potrdilo o negativnem PCR ali hitrem antigenskem testu na SARS-CoV-2, ki se nahaja na Skupnem seznamu hitrih antigenskih testov in jih priznavajo države članice EU, objavlja pa jo Evropska komisija, ki ni starejši od 48 ur od trenutka testiranja do prihoda na mejni prehod. 

–   Potrdilo o cepljenju za osebe, pri katerih je minilo 14 dni od drugega odmerka cepiva proti COVID-19 ali od prvega odmerka cepiv, za katere je predviden en odmerek.

–   Potrdilo pozitivnega PCR ali hitrega antigenskega testa oziroma zdravniško potrdilo, ki dokazuje, da je oseba prebolela infekcijo SARS-CoV-19 v zadnjih 180 dneh, test pa je starejši od 11 dni.

–   Možnost opravljanja PCR ali hitrega antigenskega testa takoj po vstopu v Republiko Hrvaško (v lastnem strošku), pri čemer je obvezna karantena do prejetja negativnega izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se odredi karantena v trajanju 10 dni.

Novooseba, ki je v zadnjih 180 dneh prebolela Covid-19 in je v tem času tudi cepljena z enim odmerkom katerega koli cepiva, se ji možnost vstopa brez negativnega testa podaljša za šest mesecev.

Vsem potnikom, ki želijo vstopati na Hrvaško še naprej svetujejo predhodno napoved prihoda prek aplikacije https://entercroatia.mup.hr/. Vse ažurne informacije pa lahko najdete na https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210 ali na https://croatia.hr/sl-SI/coronavirus-2019-ncov-q-and-a

Leave a Reply