Covid-19: Stanje se še naprej umirja; Zdravniška zbornica jutri pripravlja posvet, kaj lahko pričakujemo jeseni in pozimi

Ljubljan, 19. maj 2021 – Včeraj, 18. maj, je bilo opravljenih 4.469 PCR-testov– okuženih pa je bilo 532 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 11,9–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 28.264 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 368. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 110 oseb. Doslej je umrlo 4.332 oseb, od tega včeraj 5. 7-dnevno povprečje okužb po svežih podatkih NIJZ-ja znaša 429. 

dan 18. maj 2021

Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 6.673 aktivnih okužb. Iz navedenega sledi, da smo v oranžni fazi vladnega načrta sproščanja koronskih omejitev. Velja dodati, da tudi današnji rezultati kažejo nadaljevanje umirjanja, kapa pa še ne pomeni, da lahko postanemo brezbrižni.

Pomembno za javnost – Zdravniška zbornica pripravlja Javni posvet vse o cepljenju proti covidu-19 (in kaj lahko pričakujemo jeseni in pozimi). Posvet bo jutri, ob 16. uri, in bo potekal po Zoomu. Da bi čim več prebivalcev seznanjeno z dogodkom, ki je javen, Zdravniška zbornica sporoča, da bodo strokovnjaki, ki bodo izmenjali poglede dostopni preko vstopne spletne strani Zdravniške zbornice Slovenije. Dogodek je objavljen na njihovi spletni strani tukaj >>> in na FB – Zdravniške zbornice.

Dobro je vedeti – Avstrijsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je sprejelo nov odlok o pogojih za vstop v Avstrijo, ki je začel veljati danes, 19. maja. Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku. Pomembno je, da je na seznamu držav po tem postopku, brez karantene od jutri najprej, je tudi Slovenija, kar pa ne trenutno ne velja za našo južno sosedo Hrvaško.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 18. 5. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 4.469 PCR/ 28.264 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 532

– Št. hospitaliziranih: 368  (15 manj kot dan prej)

– Št. oseb na intenzivni negi: 110 (3 manj kot dan prej)

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:38

– Št. umrlih: 5  (1 manj kot dan prej )

– 7-dnevno povprečje okužb: 429 (dan prej 444)

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 571.797 ljudi in z dvema odmerkoma 298.583. Prebivalcem je dana možnost, da z oddajo vloge vnaprej izrazite željo, da bi bili cepljeni takoj, ko bo to mogoče. Delež cepljenih z vsemi odmerki 13,8 %.

Kot poroča STA so se članice Evropske unije danes, 19. maja, dogovorile, da bodo odprle meje za vse, ki bodo cepljeni proti covidu-19, so francoski tiskovni agenciji AFP potrdili neimenovani diplomatski viri. Formalno naj bi nova priporočila potrdili v petek ministri, pristojni za zadeve EU.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 1000 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 1.508 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 163. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 7.748 oseb, samo včeraj 27.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 899 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 973 oseb od tega jih 267 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.499 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani. V Avstriji je 3.018.250 oseb že prejelo prvo cepljenje, kar ustreza 33,9 odstotka prebivalstva.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s