Covid-19: Virus se umirja, kar velja pripisati cepljenju in testiranju

Ljubljan, 20. maj 2021 – Včeraj, 19. maj, je bilo opravljenih 3.852 PCR-testov– okuženih pa je bilo 358 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 9,3–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 28.868 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 363. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 110 oseb. Doslej je umrlo 4.338 oseb, od tega včeraj 6. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 384. 

Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 6.255 aktivnih okužb. Iz navedenega sledi, da smo v oranžni fazi vladnega načrta sproščanja koronskih omejitev. Velja dodati, da tudi današnji rezultati kažejo nadaljevanje umirjanja, kar pa še ne pomeni, da lahko postanemo brezbrižni.

Dobro je vedeti – Avstrijsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je sprejelo nov odlok o pogojih za vstop v Avstrijo, ki je začel veljati 19. maja. Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku. In omejitve, ki veljajo za vstop k našim severnim sosedom, so na voljo na tej povezavi.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 19. 5. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 3.852 PCR/ 28.264 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 358

– Št. hospitaliziranih: 363  (5 manj kot dan prej)

– Št. oseb na intenzivni negi: 110 (enako, ko dan prej)

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:23

– Št. umrlih: 6  (1 več kot dan prej )

– 7-dnevno povprečje okužb: 384 (dan prej 429)

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 586.942 ljudi in z dvema odmerkoma 306.256. Prebivalcem je dana možnost, da z oddajo vloge vnaprej izrazite željo, da bi bili cepljeni takoj, ko bo to mogoče. Delež cepljenih z vsemi odmerki 14,6 %.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 695 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 1.416 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 148. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 7.784 oseb, samo včeraj 36.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 562 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 782 oseb od tega jih 252 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.518 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve je v zadnjem času pri vstopu v Avstrijo opazilo kopičenje lažnih PCR testov. A pazite, stvar, če vas dobijo, ni poceni. Poleg kazni velja opozoriti, da ponarejeni test šteje za ponarejanje, za kar vas lahko doleti zaporna kazen do enega leta zapora. Avstrijci tudi vedo, da prihaja največ ponaredkov z Balkana, ki naj bi stali “le” 40 evrov.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s