Covid-19: V Sloveniji enim odmerkom cepljenih že 625.842; Število hospitaliziranih blizu zelene

Ljubljan, 22. maj 2021 – Včeraj, 21. maj, je bilo opravljenih 3.805 PCR-testov– okuženih pa je bilo 383 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 10,1–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 6.676 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 319. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 102 oseb. Doslej je umrlo 4.342 oseb, od tega včeraj 1. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 337. 

Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 5.585 (glede na pretekli dan manj 633) aktivnih okužb. Iz navedenega sledi, da smo v oranžni fazi vladnega načrta sproščanja koronskih omejitev. Velja dodati, da tudi današnji rezultati kažejo nadaljevanje umirjanja, kar pa še ne pomeni, da lahko postanemo brezbrižni.

Dobro je vedeti – Avstrijsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je sprejelo nov odlok o pogojih za vstop v Avstrijo, ki je začel veljati 19. maja. Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku. In omejitve, ki veljajo za vstop k našim severnim sosedom, so na voljo na tej povezavi.

Pomembno je vedeti – Od nedelje ob prihodu iz Slovenije v Nemčijo ne bo več veljala od pet- do desetdnevna karantena – Kot poroča MMC je nemški Inštitut Roberta Kocha (RKI) v petek sporočil, da bo od nedelje, 23. maja, zaradi upadanja okužb z novim koronavirusom Slovenija tvegano območje, in ne več območje z visokim tveganjem. Medtem ko je treba trenutno ob prihodu iz Slovenije v Nemčijo preživeti najmanj pet dni v karanteni, jo bo zdaj mogoče prekiniti takoj, in sicer z negativnim izvidom testiranja na novi koronavirus. Antigenski test je lahko star največ 24 ur, test PCR pa 72. Predložiti ga je treba največ 48 ur po prihodu v Nemčijo, do takrat pa je treba biti v domači karanteni.

Karanteni se je mogoče izogniti tudi s potrdilom, da je oseba v zadnjih šestih mesecih prebolela covid-19 ali pa da je bila pred najmanj 14 dnevi v celoti cepljena s cepivom proti tej bolezni. Še naprej pa je treba pred prihodom v Nemčijo izpolniti spletni obrazec na spletni strani www.einreiseanmeldung.de in tiskano ali elektronsko kopijo izpolnjenega obrazca imeti pri sebi med bivanjem v Nemčiji, piše na Facebookovi strani slovenskega veleposlaništva v Nemčiji.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 21. 5. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 3.805 PCR/ 6.676 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 383

– Št. hospitaliziranih: 319

– Št. oseb na intenzivni negi: 102 (9 manj kot dan prej)

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:32

– Št. umrlih: 2  (5 manj kot dan prej )

– 7-dnevno povprečje okužb: 3337 (dan prej 372)

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 625.842 ljudi, z vsemi odmerki pa 326.138. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 14,9 odstotka v prebivalcev Slovenije. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 15,5 odstotka v prebivalcev Slovenije.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 525 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 1.217 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 123. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 7.839 oseb, samo včeraj 27.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 538 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 679 oseb od tega jih 242 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.541 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s