Covid-19: Število hospitaliziranih blizu zelene; to se bo zgodilo, ko bo 7 dnevno povprečje okužb znašalo manj kot 300

Ljubljan, 23. maj 2021 – Včeraj, 22. maj, je bilo opravljenih 2.117 PCR-testov– okuženih pa je bilo 159 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 7,5–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 9.425 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 306. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 98 oseb. Doslej je umrlo 4.346 oseb, od tega včeraj 4. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 337. 

/Vir: G

Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 5.602 (glede na pretekli dan več 15) aktivnih okužb. Iz navedenega sledi, da smo v oranžni fazi vladnega načrta sproščanja koronskih omejitev. Velja dodati, da tudi današnji rezultati kažejo nadaljevanje umirjanja, kar pa še ne pomeni, da lahko postanemo brezbrižni. Za prehod v zeleno fazo bi moralo sedemdnevno povprečje števila novih okužb pasti pod 300, zdaj znaša 337.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 22. 5. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2.117 PCR/ 9.425 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 159

– Št. hospitaliziranih: 307

– Št. oseb na intenzivni negi: 98 (4 manj kot dan prej)

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:20

– Št. umrlih: 4  (2 več kot dan prej )

– 7-dnevno povprečje okužb: 337 (dan prej 337)

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 629.009 ljudi, z vsemi odmerki pa 332.653. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 14,9 odstotka v prebivalcev Slovenije. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 19,3 odstotka v prebivalcev Slovenije.

Dobro je vedeti – Covidno potrdilo naj bi na ravni Unije predvidoma uvedli konec junija, ob začetku poletne turistične sezone, in s tem omogočili nemotena in varna potovanja v EU-ju. Imetnik potrdila bo dobil kodo QR, ki bo omogočala njegovo branje in preverjanje po vsem EU-ju, in to brez internetne povezave. Na voljo bo tudi v papirni obliki. Informacije naj bi bile napisane v jeziku države izdajateljice in v angleščini.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 252 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 1.202 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 123. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 7.859 oseb, samo včeraj 20.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 504 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 619 oseb od tega jih 236 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.546 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Dobro je vedeti – Avstrijsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je sprejelo nov odlok o pogojih za vstop v Avstrijo, ki je začel veljati 19. maja. Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku. In omejitve, ki veljajo za vstop k našim severnim sosedom, so na voljo na tej povezavi.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s