Covid-19: Še vedno nismo uspeli »vstopiti« v zeleno Slovenijo

Ljubljan, 25. maj 2021 – Včeraj, 24. maj, je bilo opravljenih 3.558 PCR-testov– okuženih pa je bilo 326 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 9,2–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 44.113 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 295. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 92 oseb. Doslej je umrlo 4.349 oseb, od tega včeraj 3. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 311. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 5.347 (glede na pretekli dan več 15) aktivnih okužb. zdaj znaša 337. Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša, je pet regij trenutno obarvanih rumeno – primorsko-notranjska, osrednjeslovenska, jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška in zasavska regija. Preostalih sedem regij je obarvanih zeleno.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 24. 5. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 3558 PCR/ 44.113 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 326

– Št. hospitaliziranih: 295

– Št. oseb na intenzivni negi: 92

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:38

– Št. umrlih: 3

– 7-dnevno povprečje okužb: 311

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 633.571 ljudi, z vsemi odmerki pa 341.055. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 16,2 odstotka v prebivalcev Slovenije. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 19,3 odstotka v prebivalcev Slovenije.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 323 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 1.109 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 109. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 7.950 oseb, samo včeraj 21.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 398 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 602 oseb od tega jih 218 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.551 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Dobro je vedeti – Avstrijsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je sprejelo nov odlok o pogojih za vstop v Avstrijo, ki je začel veljati 19. maja. Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku. In omejitve, ki veljajo za vstop k našim severnim sosedom, so na voljo na tej povezavi.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s