Slo Band Aid s Svobodnim soncem poziva k složnosti

Ljubljana, 25. maj 2021 – Potem, ko so se glasbeniki, združeni v Slo Band Aid, bližajočemu se okroglemu jubileju nastanka naše samostojne države v sodelovanju z RTV Slovenija 3. maja poklonili z novo verzijo skladbe Samo milijon nas je 2021so zdaj to storili še s pesmijo Svobodno sonce 2021„S strani več glasbenikov je prišla ideja, da bi nekaj naredili ob 30-letnici Slovenije. Strinjali smo se, da bi obudili eno pesem, ki je že imela takšno narodnobuditeljsko funkcijo in Svobodno sonce je bilo ob Samo milijon nas je prva izbira. Poleg tega skladba sovpada s 30-letnico.

Komad je bil namreč narejen takoj po vojni. Tako se je vse skupaj začelo. Potem smo se lotili nabiranja ekipe in s tistimi, ki so se odzvali, smo začeli s pripravami,“ ozadje nastanka razkriva Aleš Klinar – Klinči, ki je tudi avtor glasbe in (skupaj z Miho Goršetom) aranžmaja prenovljene verzije pesmi Svobodno sonce 2021. Za sodelovanje se je odločilo kar 67 glasbenikov in to iz vseh generacij: „Od stare garde iz prve verzije je ostalo samo šest izvajalcev, potem pa so tu še glasbeniki, ki so se pojavili med 1990-2000 in od 2000 naprej, tako, da smo pokrili tudi čisto mlade generacije, s tem pa je komad dobil tudi svežino oziroma novo obliko. To se mi zdi najbolj pomembno. Svoje je dodal tudi pevski zbor Carmen Manet, tako da gre za eno epsko, uporno in modernizirano verzijo,“ poudarja Klinar. Poleg že omenjenih pri pesmi sodelujejo še: Andrej ŠifrerHelena BlagneVili ResnikBor ZuljanCveto PolakIrena VrčkovnikGiani RijavecNuša DerendaAnja RupelAleksander MežekTinkara KovačBojan CvjetićaninDitka ČepinJože PotrebuješJernej TozonManca ŠpikOmar NaberJure DolesSamuel LucasLea SirkAlenka GodecReno ČibejAlyaBožidar WolfandNuška DraščekSlavko IvančićAlenka GotarRok Ferengja in Anika Horvat.

Skladbi so glasbeniki nadeli tudi videopodobo. Videospot so snemali tri dni po vsej Sloveniji, zaključili pa so ga skupinsko na gradu Strmol. Kaj je nastalo, boste lahko premierno videli v petek, 28. maja, v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija 1, zvečer pa lahko prisluhnete še družni izvedbi v oddaji V petek zvečer, ravno tako na TV Slovenija 1./LN/press ZKP

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s