Covid-19: Do zdaj v Sloveniji cepljenih 643.741 ljudi; Medicinski center v Ulmu naj bi zaznal onesnaženje v cepivu AstraZeneca

Ljubljan, 27. maj 2021 – Včeraj, 26. maj, je bilo opravljenih 4.012 PCR-testov– okuženih pa je bilo 365 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 9,1–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 29.583 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 265. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 79 oseb. Doslej je umrlo 4.366 oseb, od tega včeraj 3. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 288.  S tem je izpolnjen eden izmed pogojev za prehod v t. i. zeleno fazo epidemije. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 4.797.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 26. 5. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 4.012 PCR/ 29.583 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 365

– Št. hospitaliziranih: 265

– Št. oseb na intenzivni negi: 79

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:24

– Št. umrlih: 3

– 7-dnevno povprečje okužb:288

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 644.506 ljudi, z vsemi odmerki pa 362.506. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 16,2 odstotka v prebivalcev Slovenije. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 17,3 odstotka v prebivalcev Slovenije. Proti covidu-19 je bilo pri nas do zdaj cepljenih 643.741 ljudi ali 37,3 odstotka starejših od 18 let. Bolezen je prebolelo 243.090 ljudi.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 375 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 968 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 95. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 7.981 oseb, samo včeraj 10.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 398 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 585 oseb od tega jih 199 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.573 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Dobro je vedeti – Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku. In omejitve, ki veljajo za vstop k našim severnim sosedom, so na voljo na tej povezavi.

Pomembno – Kot poroča avstrijski Kurier, naj bi raziskovalci Univerzitetnega medicinskega centra Ulm zaznali onesnaženje cepiva Astra Zeneca. Kot je zapisano v objavi, naj bi raziskovalci ugotovili, da so v cepivu človeške in virusne beljakovine, vključno s tako imenovanimi proteini toplotnega šoka. Skupno naj bi v treh pregledanih serijah našli več kot 1000 beljakovin.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s