Covid-19: Umirjanje vidno, a ne drastično

Ljubljan, 31. maj 2021 – Včeraj, 30. maj, je bilo opravljenih 1.501 PCR-testov– okuženih pa je bilo 91 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 6,1–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 8.656 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 245. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 72 oseb. Doslej je umrlo 4.373 oseb, od tega včeraj 1. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 276.  S tem je izpolnjen eden izmed pogojev za prehod v t. i. zeleno fazo epidemije. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 4.298. Podatki kažejo, da je umirjanje vidno, a ne drastično. Zato bo strokovna skupni skupaj z vlado proučevala kje so sprostitve možne in kje ne.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 29. 5. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.501 PCR/ 7.598 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 91

– Št. hospitaliziranih: 245

– Št. oseb na intenzivni negi: 72

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:6

– Št. umrlih: 1

– 7-dnevno povprečje okužb:276

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 661.138 ljudi, z vsemi odmerki pa 402.685. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 19,2 odstotka v prebivalcev Slovenije. V Sloveniji po uporabi prednjači cepivo Pfizerja, saj je z njim cepljenih 406.482 ljudi. S cepivom proizvajalca AstraZeneca pa je bilo do zdaj cepljenih 160.957 posameznikov.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili le 40 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 797 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 84. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 8.015 oseb, samo včeraj 12.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 229 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 413 oseb od tega jih 154 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.603 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Dobro je vedeti – Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku. In omejitve, ki veljajo za vstop k našim severnim sosedom, so na voljo na tej povezavi.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s