Covid-19: Stanje se še kar umirja; Na portalu zVEM na voljo digitalno potrdilo covid-19

Ljubljan, 3. junij 2021 – Včeraj, 2. junij, je bilo opravljenih 3.837 PCR-testov– okuženih pa je bilo 273 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 7,1–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 27.557 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 213. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 60 oseb. Doslej je umrlo 4.383 oseb, od tega včeraj 3. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 260.  S tem je izpolnjen eden izmed pogojev za prehod v t. i. zeleno fazo epidemije. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 3.876. 

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik in minister za zdravje Janez Poklukar sta na vladni novinarski konferenci predstavila delovanje portala zVEM, na katerem je mogoče pridobiti digitalno potrdilo covid-19, in pojasnila, kako pridobiti potrdila SIGEN-CA ali mobilno identiteto smsPASS, s katerima je mogoče dostopati do portala zVEM (do portala zVem se sicer lahko dostopa tudi s kvalificiranimi digitalnimi potrdili drugih izdajateljev) .

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 2. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 4.166 PCR/ 27.557 hitrih testov

– Št. pozitivnih:273

– Št. hospitaliziranih: 213

– Št. oseb na intenzivni negi: 60

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:19

– Št. umrlih: 3

– 7-dnevno povprečje okužb:269

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 681.945 ljudi, z vsemi odmerki pa 432.282. Delež cepljenih z vsemi odmerki trenutno znaša 20,6 odstotka v prebivalcev. Direktor NIJZ-ja Milan Krek napovedal, da bodo v naslednjih mesecih, predvsem v juniju, sposobni pocepiti vsaj še od 30 do 40 odstokov ljudi. “Konec junija naj bi bila tako dosežena precepljenost (cilj je 60 odstotkov ali več v celi populaciji). do konca junija bo program in cilj dosežen,” je dejal.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 280 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 653 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 66. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 8.056 oseb, samo včeraj 14.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 282 novih okuženih oseb. V avstrijskih bolnišnicah se nahaja 381 oseb od tega jih 129 potrebuje intenzivno nego. Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.627 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Dobro je vedeti – Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku. In omejitve, ki veljajo za vstop k našim severnim sosedom, so na voljo na tej povezavi.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s