Covid-19: Evropski poslanci so pričakovano potrdili digitalno covidno potrdilo; V Sloveniji se stanje (pre)počasi umirja

Ljubljan, 9. junij 2021 – Včeraj, 8. junij, je bilo opravljenih 3.506 PCR-testov– okuženih pa je bilo 255 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 7,3–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 25.533 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 188. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 47 oseb. Doslej je umrlo 4.392 oseb, od tega včeraj 1. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 212.  S tem je izpolnjen eden izmed pogojev za prehod v t. i. zeleno fazo epidemije. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 3.423. 

ziritvena

In še to! Evropski poslanci so pričakovano potrdili digitalno covidno potrdilo, ki bo v državah članicah EU-ja začelo veljati 1. julija.Potrdilo – opremljeno s QR-kodo v papirni ali digitalni obliki – bo začelo veljati 1. julija in bo v veljavi 12 mesecev. Pravico do njegove pridobitve bo imel vsak, ki je bil cepljen, ima nedaven negativen izvid testa ali je prebolel covid-19.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 8. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 3.506 PCR/ 25.533 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 255

– Št. hospitaliziranih: 188

– Št. oseb na intenzivni negi: 47

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:18

– Št. umrlih: 1

– 7-dnevno povprečje okužb:212

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 730.076 ljudi, z vsemi odmerki pa 492.129 (25,3%). Kot vse kaže celjene poteka a pogoj je, da bo precepljenost vsaj 65 odstotna. Pravi bi bilo, da bi bila čim višja pravi strokovnjaki.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 275 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 520 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 51. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 8.098.

Če se odpravljate k našim južnim sosedom boste na te povezavi našili pristop, kako se pripraviti za vstop v Hrvaško s pomočjo t. i. – ENTER CROATIA

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 366 novih okuženih oseb. Velja pravilo 100-10-1: od 100 okuženih je treba v povprečju približno 10 hospitalizirati, eden od njih konča na oddelku za intenzivno nego – in to običajno vsaj 10 dni. 

Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.650 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Dobro je vedeti – Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku. In omejitve, ki veljajo za vstop k našim severnim sosedom, so na voljo na tej povezavi.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s