Covid-19: Z današnjem dnem tudi po mednarodni lestvici prehajamo v oranžno fazo

Ljubljan, 11. junij 2021 – Včeraj, 10. junij, je bilo opravljenih 2.734 PCR-testov– okuženih pa je bilo 122 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 4,7–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 31.392 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 165. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 48 oseb. Doslej je umrlo 4.397 oseb, od tega včeraj 4. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 178.  S tem je izpolnjen eden izmed pogojev za prehod v t. i. zeleno fazo epidemije. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 3.251.  Ob tem se je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev spustila pod 150 in znaša 146.

Epidemiološka slika v državi je v teh ugodna, zato je strokovna skupina predlagala vladi, da po izteku zdaj veljavne epidemije te ne podaljšuje, je na vladni novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 10. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2.734 PCR/ 31.392 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 122

– Št. hospitaliziranih: 165

– Št. oseb na intenzivni negi: 48

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:22

– Št. umrlih:4

– 7-dnevno povprečje okužb:178

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 753.744 ljudi, z vsemi odmerki pa 522.128. “Z današnjem dnem tudi po mednarodni lestvici prehajamo v oranžno fazo,” je na vladni novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar“Epidemiološka slika je ugodna, kar je moč pripisovati predvsem intenzivnemu procesu cepljenja prebivalstva,” je dodal minister.

Dnevi odprtih vrat cepljenja“Ker je Slovencem bližje način brez predhodnega naročanja, v naslednjem tednu po Sloveniji uvajamo dneve odprtih vrat cepljenja,” je napovedal Poklukar. Kot je pojasnil bo na ta način vsem prebivalcem omogočeno, da pridejo do zdravstvenih delavcev in opravijo cepljenje. Prebivalce je ob tem prosil, naj zaradi cepljenja ne hodijo iz enega okraja v drugega.

 

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 134 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 456 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 44. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 8.126 oseb, samo včeraj 13.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 216 novih okuženih oseb. Trenutno je v bolnišnici zaradi koronavirusa 343 ljudi, od tega 99 na oddelkih za intenzivno terapijo.

Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.652 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Dobro je vedeti – Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo ni več potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je trenutno še na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s