Covid-19: Stanje se v Sloveniji le počasi umirja

Ljubljan, 13. junij 2021 – Včeraj, 12. junij, je bilo opravljenih 1.371 PCR-testov– okuženih pa je bilo 91 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 6,6–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 9.068 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 135. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 45 oseb. Doslej je umrlo 4.403 oseb, od tega včeraj 3. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 152.  S tem je izpolnjen eden izmed pogojev za prehod v t. i. zeleno fazo epidemije. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 2.853.  Kazalci kažejo, da se stanje pri nas le počasi umirja.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 12. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.371 PCR/ 44.380 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 91

– Št. hospitaliziranih: 135

– Št. oseb na intenzivni negi: 45

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:34

– Št. umrlih:3

– 7-dnevno povprečje okužb:152

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 762.830 oseb, z vsemi odmerki pa 546.148. Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj v izjavi za medije napovedal “dneve odprtih vrat”, ki bodo potekali v cepilnih centrih po vsej državi. Zagotovil je, da bodo cepilni centri dobili dodatne odmerke cepiv, in državljanom svetoval, naj se za cepljenje ne vozijo v druge kraje, temveč počakajo na dan odprtih vrat v svojem kraju. Državljane je znova pozval k cepljenju.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 125 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 408 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 35. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 8.135 oseb.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 233 novih okuženih oseb. Trenutno je v bolnišnici zaradi koronavirusa 309 ljudi, od tega 102 na oddelkih za intenzivno terapijo.

Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.701 ljudi. Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Dobro je vedeti – Velja opozoriti, da se je za vstop v Avstrijo ni več potrebno elektronsko prijaviti na naslovu https://entry.ptc.gv.at, kjer je trenutno še na voljo ustrezno potrdilo v nemškem in angleškem jeziku.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s