Covid-19: Po 1.023 PCR testih je bilo okuženih le 24 oseb; Za lažje potovanje si naložite aplikacijo Re-open EU!

Ljubljan, 14. junij 2021 – Včeraj, 13. junij, je bilo opravljenih 1.023 PCR-testov– okuženih pa je bilo 24 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 2,3–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 9.068 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 134. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 42 oseb. Doslej je umrlo 4.406 oseb, od tega včeraj 2. Sedemdnevno povprečje okužb je trenutno 147, 14-dnevna incidenca pa je padla pod 130. V Sloveniji se je občutno zmanjšalo tudi število aktivno okuženih, ki je trenutno na 2730.

Posebno obvestilo za popotnike povezno s pogoji covid-19Re-open EU (AKTIVNA POVEZAVA) zagotavlja informacije o različnih sprejetih ukrepih, vključno z zahtevami glede karantene in testiranja za potnike, potrdilom EU o digitalnem COVID, ki vam bo v pomoč pri uveljavljanju pravice do prostega gibanja, ter mobilnimi aplikacijami za sledenje stikom in opozarjanje v zvezi s koronavirusom. Informacije se pogosto posodabljajo in so na voljo v 24 jezikih. To vam bo pomagalo načrtovati potovanje po Evropi, hkrati pa ostati varno in zdravo. Aplikacijo si naložite na pametni telefon in sproti (stanje pogojev se sproti posodablja) boste obveščeni o pogojih vstopu v države EU ter pogojih, kako se obnašati v posamezni državi EU.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 13. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.023 PCR/ 44.380 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 24

– Št. hospitaliziranih: 134

– Št. oseb na intenzivni negi: 42

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:2

– Št. umrlih:2

– 7-dnevno povprečje okužb:147

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so doslej v Sloveniji z najmanj enim odmerkom proti covidu-19 cepili 768.080 ljudi, polno cepljenih pa je več kot 547.495 ljudi. Cepljenih je torej okoli 37 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi odmerki pa 26 odstotkov. Če prištejmo še tiste, ki so okužbo z novim koronavirusom že preboleli, pa je po besedah direktorja NIJZ Kreka s prvim odmerkom zaščitenih 56 odstotkov odraslih.

NIJZ – Vsi, ki so se zaradi virusa znašli v stiskah, lahko pokličejo na številko 080 51 00. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je vlada znova vzpostavila klicni center. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro: na brezplačno telefonsko številko 080 1404, za klice iz tujine pa na +386 1 478 7550.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem po testiranju 2082 oseb zabeležili le 18 okuženih oseb. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 8.148 oseb, včeraj 13 .

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 112 novih okuženih oseb.

Doslej je v Avstriji za covid-19 umrlo 10.706 ljudi.

Novo – Na Dunaju je že potrjenih 22 primerov različice virusa imenovanega Delta. Različico delta virusa covid-19, prvotno odkrito v Indiji, so zdaj v večjem številu odkrili tudi na Dunaju. Trenutno je potrjenih 22 primerov, kot je v ponedeljek za APA poročal tiskovni predstavnik krizne skupine.

Pogoji za vstop v Avstriji iz Slovenije in obratno – podatki so na voljo na spletni strani veleposlaništva Republike Avstrije v Ljubljani.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s