Covid-19: V Sloveniji mogoče ob cepljenju izbirati med cepivi proti covidu-19

Ljubljan, 21. junij 2021 – Včeraj, 20. junij, je bilo opravljenih 805 PCR-testov– okuženih pa je bilo 19 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 2.4–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 6.674 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 105. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 35 oseb. Doslej je umrlo 4.415 oseb, od tega včeraj 3. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb po podatkih Sledilnika je za včeraj znašalo 76.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 20. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 805 PCR/ 6.674 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 19

– Št. hospitaliziranih: 105

– Št. oseb na intenzivni negi: 35

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:1

– Št. umrlih:3

– 7-dnevno povprečje okužb:76

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

Dobro je vedeti – Pri opravljanju gostinske dejavnosti po novem ni več določena sedeča postrežba in omejitev štirih oseb za mizo, temveč le pogoj glede razdalje treh metrov med robovi miz. Gostinci morajo še naprej zagotavljati razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu v prostor ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo. Zaposleni in gostje morajo v notranjosti gostinskega obrata imeti nameščene maske, razen ob uživanju hrane in pijače. Masko je treba nositi tudi pri uporabi toaletnih prostorov v notranjosti, kjer mora biti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo.

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so doslej v Sloveniji z najmanj enim odmerkom proti covidu-19 cepili 799.226 ljudi, polno cepljenih pa je več kot 594.862 ljudi.

Od  19. junija je v Sloveniji mogoče ob cepljenju izbirati med cepivi proti covidu-19, saj je cepiv na zalogi dovolj. Na voljo so cepiva štirih različnih proizvajalcev – Moderne, Pfizerja in BioNTecha, AstraZenece ter Johnsona & Johnsona.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem po testiranju zabeležili 11 okuženih oseb. Zaradi covidia-19 je doslej na Hrvaškem umrlo 8.182 oseb, včeraj 8.

Avstrija:  V Avstriji se stvari umirajo, a velja dodati, da v glavnem mestu pristojne skrbi nalezljiva varianta Delta, ki povzroča zaskrbljenost v mestni hiši s sklicevanjem na primer Lizbone. Kot je že znano, pa je doslej (trenutje je tako) na ravni države, in sicer:

Pravilo 3-G ostaja – pri nas se to imenuje pravilo PCT (dvojno cepljenje/prebolelost covid in eno cepljenje/PCR (72 ur)ali hitri test (48 ur/

Policijska ura bo ukinjena. Nočno gostinstvo, klubi se lahko odprejo. Od 22. julija tam ne bo nobenih osebnih omejitev. Ponovno se lahko odvijajo poroke in ples.

1-metrska razdalja v gostinstvu odpade.

Tudi zahteva za registracijo ne bo več potrebe (to je, da se morate v lokalu, prijavili s QR kodo ali s posebnim obrazce, dokaz 3-G/PCT)

Veliki dogodki bodo spet potekali brez omejitev in brez omejitev zmogljivosti. 

Ponovno so možni koncerti, “prireditve s stoječim prostorom” .

Otroci, mlajši od 12 let, ne potrebujejo več testov

Maske FFP2 boste lahko nadomestili z zaščito za usta in nos .

Maska FFP2 je obvezna samo v bolnišnicah in domovih za ostarele.

Od 22. julija bodo nadaljnji uvodni koraki. Zaščita ust in nosu v javnem prevozu in na vsakdanjih mestih, kot so supermarketi, banke in lekarne.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s