Covid-19: Stanje stabilno; Od danes na terenu več mobilnih enot za cepljenje

Ljubljan, 23. junij 2021 – Včeraj, 22. junij, je bilo opravljenih 2.038 PCR-testov– okuženih pa je bilo 50 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 2,5–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 17.715 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 83. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 29 oseb. Doslej je umrlo 4.417 oseb, od tega včeraj 1. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 59,1. 

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 22. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2.038 PCR/ 17.715 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 50

– Št. hospitaliziranih: 83

– Št. oseb na intenzivni negi: 29

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:10

– Št. umrlih: 1

– 7-dnevno povprečje okužb:59,1

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 804.193 ljudi, z vsemi odmerki pa 605.471.

Po napovedih ministra za zdravje Janeza Poklukarja bo že danes na terenu več mobilnih enot. Za cepljenje pri njih se ni treba naročati, ljudje pa bodo lahko med cepivi izbirali. Brezplačno bodo lahko pridobili tudi potrdilo o cepljenju.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 432 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 709 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 81. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 8.042 oseb, samo včeraj 8.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 117 novih okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zardi covid-19 izgubilo 10.684.

Pomembno! – Indijska delta različica virusa covid-19 se štiri tudi v Avstriji – doslej že 361. Zdravstveni strokovnjaki domnevajo, da bo ta mutacija slej ko prej prevladala tudi v Avstriji; trenutno gre za upočasnitev širjenja. Dobra novica: Zdi se, da cepljenja nudijo dobro zaščito.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s