Delodajalske organizacije pozivajo odgovornemu ravnanju proti COVID-19

Ljubljan, 23. junija 2021 – Delodajalske organizacije pozivajo prebivalce Slovenije, da tudi po izteku epidemije ravnajo odgovorno in se udeležijo cepljenja proti COVID-19, ter s tem prispevajo k temu, da se v jesenskem času gospodarske razmere zaradi porasta okužb s COVID-19 ne bodo ponovno zaostrile.

Vlada Republike Slovenije ni podaljšala veljavnosti Odloka o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije (Ur. l. RS, št. 73/21), s čimer se je s 15. 6. 2021 epidemija COVID-19, ki je bila razglašena za območje Republike Slovenije, iztekla. Posledično je vlada odpravila tudi večino ukrepov, ki so se nanašali na omejitve zbiranja prebivalstva ter opravljanje storitvenih dejavnosti.

Prihaja čas dopustov ter s tem čas druženja in ponovnega obiska različnih destinacij, kar je bilo v času trajanja epidemije omejeno ali celo onemogočeno. Številni državljani bomo tako poletne mesece izkoristili za dolgo pričakovan oddih, sprostitev ter nenazadnje za druženje, ki je bilo do sedaj omejeno.

Po sprostitvi omejitev se delodajalci obračamo na prebivalce Slovenije, pravzaprav na vsakega izmed nas, da skupaj vsi še naprej ravnamo odgovorno in se držimo pravil NIJZ. V nasprotnem primeru lahko v jesenskem času ponovno nastopi povečano število zabeleženih primerov okužb s COVID-19, s tem pa lahko pride do ponovne razglasitve epidemije in posledično do sprejema novih omejevalnih ukrepov pri opravljanju številnih gospodarskih dejavnosti.

Po njihovem mnenju bi ponovnih ukrepov spet prinesli omejitve ali celo prepovedi opravljanja določenih dejavnosti, slovensko gospodarstvo pa po njihovem prepričanju ne bi več preneslo ponovnih zaustavitev, saj je glede na trenutne finančne razmere težko pričakovati dodatno pomoč iz proračunskih

virov. V primeru, da bi se gospodarska kriza zaradi ponovne epidemije COVID-19 zaostrila, bi to neobhodno pomenilo konec poslovanja številnih podjetij in še dodatno izgubo delovnih mest.

Glede na navedeno se Trgovinska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev Slovenije obračamo na vse prebivalce Republike Slovenije, da v času po zaključku epidemije še vedno ravnamo kar se da odgovorno do sebe, svojih bližnjih in drugih soljudi, pri čemer moramo dosledno spoštovati ukrepe, ki so še v veljavi in se udeležiti cepljenja proti COVID-19 ter tudi na ta način prispevati k stabilnemu gospodarskemu in družbenemu okolju./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s