Ljudje se, kot kaže, nočejo cepeti; Zanimajo jih le hitri testi

Ljubljan, 24. junij 2021 – Včeraj, 23. junij, je bilo opravljenih 2.134 PCR-testov– okuženih pa je bilo 43 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 2,0–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 30.629 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 80. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 28 oseb. Doslej je umrlo 4.417 oseb, od tega včeraj 1. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 54. 

Kot vse kaže, se ljudje v Sloveniji nočejo cepiti, čeprav lahko cepivo celo izbirajo in pristojni celjenje organizirajo tudi v manjših krajih s  t. i. mobilnimi cepilnimi centri. A jih ne moti, da v dolgih kolonah čakajo na brezplačno testirane.

Evropske države vključno s Slovenijo se intenzivno pripravljajo na 1. julij, ko se bo začelo izdajati digitalno potrdilo za potovanje, ki bo za območje EU-ja zagotavljalo dokaj enostaven prehod meje, je včeraj napovedal Andrej Šter z zunanjega ministrstva.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 23. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2.038 PCR/ 30.629 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 43

– Št. hospitaliziranih: 80

– Št. oseb na intenzivni negi: 28

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:5

– Št. umrlih: 0

– 7-dnevno povprečje okužb:54

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 804.760 ljudi, z vsemi odmerki pa 605.598.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

Slovenija danes, 24. junija, testno uvaja evropsko digitalno covidno potrdilo, v polni meri pa bo sistem zaživel naslednji teden, je na novinarski konferenci sporočil minister Janez Poklukar. Potrdilo bo za registrirane uporabnike z digitalno identiteto od danes zvečer dostopno na portalu zVem, cepljenim do 30. junija pa ga bodo poslali tudi po pošti.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 101 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 241 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 15. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 8.044 oseb, samo včeraj 2.

Na Hrvaškem je danes začela delovati aplikacija CovidGO, kot osnova za preverjanje  EU digitalnih COVID potrdil.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 77 novih okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zardi covid-19 izgubilo 10.695.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s