Covid-19: Opravljenih je bilo kar 54.412 hitrih testov

Ljubljan, 25. junij 2021 – Včeraj, 24. junij, je bilo opravljenih 2.161 PCR-testov– okuženih pa je bilo 46 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 2,1–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 54.412 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 74. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 21 oseb. Doslej je umrlo 4.417 oseb, od tega včeraj NIHČE. 7-dnevno povprečje okužb po podatkih NIJZ-ja znaša 48. 

Velja dodati, da je opravljenih, kar 54.412 hitrih testov vse jasno, saj večino Slovencev in slovenskih državljanov mika Hrvaška in balkanske države. Žal ta podatek tudi pove, da cepljenje ni priljubljeno. No, morda bo v nadaljevanje zapisani stavek tudi »mečkače« spodbudil, da se bo vredno cepeti. Če ne, jesen spet ne bo »prijazna«. 

Evropske države VKLUČNO s Slovenijo se intenzivno pripravljajo na 1. julij, ko se bo začelo izdajati digitalno potrdilo za potovanje, ki bo za območje EU-ja zagotavljalo dokaj enostaven prehod meje, je te dni napovedal Andrej Šter z zunanjega ministrstva.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 23. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2.161 PCR/ 54.412 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 46

– Št. hospitaliziranih: 74

– Št. oseb na intenzivni negi: 21

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:11

– Št. umrlih: 0

– 7-dnevno povprečje okužb:48

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 813.770 ljudi, z vsemi odmerki pa 639.791.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 118 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 209 oseb intenzivno nego pa jih potrebuje 13. Zaradi covidia-19 je doslej umrlo 8.196 oseb, samo včeraj 4.

Po poročanju HRT na Hrvaškem narašča število okuženih v področju Zadra. In ne samo to! Širi se tudi sev delta.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 94 novih okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zardi covid-19 izgubilo 10.700. V bolnišnicah je bilo natanko 197 obolelih za Covidom 19. Na oddelkih za intenzivno nego pa jih oskrbujejo 69 oseb.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s