Covid-19: Cepljenje poteka prepočasi

Ljubljan, 30. junij 2021 – Včeraj, 29. junij, je bilo opravljenih 2.029 PCR-testov– okuženih pa je bilo 47 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 2,3–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 16.057 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 68. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 17 oseb. Doslej je umrlo 4.417 oseb, od tega včeraj NIČ osebi. 7-dnevno povprečje potrjenih primerov pa je 27.

Danes (sreda) naj bi vsi, ki so bili cepljeni z vsemi potrebnimi odmerki cepiva proti covidu, po pošti prejeli evropsko covidno potrdilo, ki med drugim olajša morebiten prehod meje. A se je očitno zataknilo ― po podatkih s terena potrdil še ni v nabiralnikih Slovencev, poroča TV Slovenija.

Evropske države VKLUČNO s Slovenijo se intenzivno pripravljajo na 1. julij, ko se bo začelo izdajati digitalno potrdilo za potovanje, ki bo za območje EU-ja zagotavljalo dokaj enostaven prehod evropskih mej.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 29. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2.029 PCR/ 16.057 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 47

– Št. hospitaliziranih: 68

– Št. oseb na intenzivni negi: 17

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:5

– Št. umrlih: NIČ

– 7-dnevno povprečje okužb:27

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 817.571 ljudi, z vsemi odmerki pa 660.585. Dejstvo je, da cepljenje poteka prepočasi, čeprav zdravstveni strokovnjaki svarijo pred razširitvijo virusa »delta«.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 136 okuženih oseb. V hrvaških bolnišnicah se zdravi 159 od tega jih 12 potrebuje intenzivno nego. Doslej življenje zaradi virusa covid-19 na Hrvaškem umrlo 8.212 oseb.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 59 novih okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.702 osebi.

Od 1. julija bodo v Avstriji veljalo kar nekaj sprostitev, in sicer:
  • Pravilo 3-G ostaja.
  • Policijska ura bo ukinjena. Nočna ponudbe hrane bo omogočena, klubi se lahko odprejo. Od 22. julija ne bo nobenih osebnih omejitev. Ponovno se lahko odvijajo poroke in plesi.
  • 1-metrska razdalja v restavracija in gostinskih lokalih, se razme tudi v hoteli se ukinja. Registracija ob vstopu v lokale ne bo več potrebna.
  • Veliki dogodki bodo spet potekali brez omejitev in brez omejitev zmogljivosti. 
  • Otroci, mlajši od 12 let, ne potrebujejo več testov
  • Maske FFP2 se lahko nadomestijo z zaščito za usta in nos se ukinja, kot edina pravilna zaščita.
  • Maske FFP2 bodo obvezne samo v bolnišnicah in domovih za ostarele. 
  • Od 22. julija bodo nadaljnji uvodni koraki. Zaščita ust in nosu v javnem prevozu in na vsakdanjih mestih, kot so supermarketi, banke in lekarne bodo spet obvezne. 

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Leave a Reply